Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stormningen av Kapitolium – Detta har hänt Visa alla (2)
Visa alla (2)

Republikaner stoppar utredning om stormningen av Capitolium

Uppdaterad
Publicerad

Republikaner i amerikanska senaten sätter stopp för förslaget att tillsätta en oberoende kommission vars syfte skulle vara att undersöka den dödliga anstormningen av kongressen i Washington D.C. som inträffade den 6 januari, rapporterar Reuters.

Händelsen i vintras började med att hundratals anhängare till Trump, som är republikan, stormade avspärrningar vid den västra sidan av parlamentsbyggnaden Capitolium och marscherade upp för trappan för att sedan bryta sig in. Fem personer dog.

Saknades sex röster

Utredningsåtgärden röstades ned med 54 röster för och 35 röster mot. Totalt 60 röster hade krävts för att få igenom förslaget. Samtliga nej-röster kom från republikaner. Totalt sex republikaner röstade med demokraterna för att få till kommissionen.

– Vi kan inte låtsas som att inget dåligt hände, sade Lisa Murkowski, en av republikanerna som röstade ja till förslaget, till Reuters.

Förslaget hade sedan tidigare passerat i kongressens andra kammare, representanthuset, då med stöd från samtliga demokrater och en utav sex republikaner.

”Vad är ni rädda för – sanningen?” sade Chuck Schumer från demokraterna i senaten, enligt Reuters.

Oro bland republikanerna

Republikanerna har uttryck oro för att utredningen skulle fokusera allt för mycket på våldet och anklagar sina politiska motståndare för att försöka göra partipolitik av den eventuella utredningen.

– Jag tror inte att en sådan ovidkommande kommission skulle bidra med några nya fakta, sade republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell efter omröstningen, enligt Dagens Nyheter.

I klippet nedan ser du tre klipp som visar dramatiken inifrån Capitolium under stormningen i januari:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mike Pence flykt, polisen som räddade Mitt Romney och Nancy Pelosis stab barrikaderade sig. Här är tre klipp som visar dramatiken på Capitolium Foto: Reuters/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer