Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP/TT

ANALYS: Nu har Myanmars fönster mot demokrati stängts

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Myanmars populära ledare Aung San Suu Kyi har gripits tillsammans med toppskiktet i hennes regeringsparti NDL. Att landets överbefälhavare, general Min Aung Hlaing, istället tagit makten motiverar militären med att NDL:s storseger i parlamentsvalen i november grundades på valfusk.

Nu ser det mörkt ut för demokratiarbetet i landet.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

I och med gripandena stängs det fönster mot demokrati för Myanmar som militären öppnade en novemberkväll 2010, då man tog bort barrikaderna runt Aung San Suu Kyis hem i den gamla huvudstaden Yangon. Hon hade då suttit i husarrest sammanlagt 15 år sedan 1989, skild från sin familj i Storbritannien och skild från sitt folk, men ändå betraktad som landets naturliga ledare i egenskap av dotter till nationens fader, general Aung San.

Den demokratiska utvecklingen har dock gått långsamt och många av de förhoppningar som knöts till hennes person har kommit på skam. Trots att Aung San Suu Kyis parti överlägset vann valet 2015, lyckades hon aldrig riktigt genomföra de utlovade reformerna för den fattiga delen av landets befolkning. Detta berodde till stor del på att hon ständigt behövde ta hänsyn till militärens ståndpunkter, eftersom de skrivit in sitt inflytande i konstitutionen.

Planerade att reformera konstitutionen

Oavsett politisk ledning är militären garanterade 25 procent av alla platser i parlamentets båda kamrar och har direkt inflytande över flera ministerposter. Militärens skugga visade sig kanske som mest påtagligt när hon inte tog avstånd från militära övergrepp mot den muslimska minoriteten Rohingya, som fråntagits medborgarskap och brutalt förföljts. De har fördrivits från landet, internerats i flyktingläger, eller lever under apartheidliknande förhållanden.

I dag var det tänkt att parlamentet skulle öppna efter valet i november, då hennes parti vann en jordskredsseger. Med ett starkt politiskt stöd i ryggen sägs Aung San Suu Kyi ha planerat att reformera konstitutionen och på så vis försvaga militärens makt, vilket skulle vara den egentliga anledningen till att de agerar nu.

Uppmanar till att stå upp mot militären

Även om hennes rykte utomlands är fläckat, är hon fortfarande nationalhjälte i Myanmar och de flesta som inte sluter upp bakom henne fruktar militären än mer. Enligt uppgift ska Aung San Suu Kyis i dag smugglat ut ett budskap från fångenskapen med en uppmaning till Myanmars befolkning att stå upp mot militären.

Frågan är nu om kuppmakarna underskattat hennes popularitet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.