Hongkongs ledare Carrie Lam kallade till presskonferens efter att ha medverkat i den nationella folkkongressen under fredagen. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Analys: ”Det här kan på sikt innebära slutet för yttrandefrihet i Hongkong”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Peking tycks vara på väg att strypa den relativa självständigheten för Hongkong. Genom att lägga fram och rösta igenom en ny säkerhetslagstiftning i den nationella folkkongressen kan det styrande kommunistpartiet stärka Pekings kontroll över Hongkong. Den demokratiska oppositionen manar till en ny protestvåg.

Bengt Norborg

utrikesreporter

Ledningen i Peking vill som man meddelar ”förbättra rättssystemet i Hongkong och skydda den nationella säkerheten”. Det handlar om att förbjuda självständighetssträvanden, protester som Peking anser undergräver statens makt; stoppa vad man menar är terrorhot och utländsk inblandning i Kinas affärer.

”Fundamentalt intresse för alla kineser”

För oppositionen är den nya och vaga säkerhetslagstiftningen en tydlig vink om att ledningen i Peking tröttnat på protester och vill kunna slå till hårdare mot dem som stör den införda ordningen. En officiell talesperson för ledningen i Peking, Zhang Yesui, säger enligt BBC, som man brukar:

– Hongkong är en oskiljaktig del av Kina och att skydda den nationella säkerheten är av fundamentalt intresse för alla kineser, inklusive våra landsmän i Hongkong.

Demokratiaktivisten Claudia Mo, tillika medlem i Hongkongs lagstiftande församling, som under de våldsamma protesterna i höstas sa till SVT att man då närmade sig slutet för Hongkongs autonomi. Hon säger i dag: ”Vi är vid slutet”. En annan ledamot av Hongkongs parlament, Dennis Kwok, säger enligt TT detsamma:

– Det här är slutet för Hongkong.

Motståndet växer

Men Pekings frustration över oppositionen i Hongkong och de våldsamma protesterna kan också vara en oro för att motståndet mot styrningen från Peking växer. Och en oro för att valet till Hongkongs lagstiftande församling i september kan bli ett svidande nederlag för regimen. Och att alla försök att öka styrningen från fastlandet då blir svårare att genomföra.

Om den nationella folkkongressen röstar igenom lagstiftningen kan den komma att infogas direkt i Hongkongs så kallade Basic Law, regionens egen mini-konstitution, utan att det lokala parlamentet självständigt kan granska lagen och vad det egentligen innebär praktiskt – så som det är tänkt ursprungligen.

Kina vill dessutom ha en officiell närvaro av sina egna säkerhetsorgan i Hongkong. En tydlig markering mot Hongkongs egen säkerhetsapparat, som man har tyckt att har agerat för svagt. Frågan är om också Peking nu tänker sig ta över den faktiska kontrollen och efterlevnaden av en ny säkerhetslagstiftning. Det kunde på sikt innebära slutet för yttrandefrihet och all oppositionell verksamhet – om man inte vill riskera långa fängelsestraff.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.