Inatt höll sig Donald Trump till sitt tal och läste högt från en teleprompter. Därmed framstod han som mer statsmannalik och undvek de utfall som världen fått vänja sig vid.
Medan republikanerna applåderade satt demokrater tysta, kvinnliga politiker svartklädda i solidaritet med metoo-rörelsen, 19 kvinnor har anklagat Trump för sexuella övergrepp. Hans fru Melania däremot var klädd i vit byxdress men har enligt amerikanska medier hållit en låg profil sen det blev känt att Donald Trump hade en affär med en känd porrstjärna för tio år sedan.
Tonen i talet var försonlig och vädjade att man nu gemensamt ska skydda amerikaners intressen. Han hyllade nationens motståndskraft.
Men sällan har kongressen varit så djupt splittrad.
Ropade ”nu får du ge dig”
Demokrater betraktar hans första år som en serie av chockerande utspel som undergräver landets oberoende demokratiska institutioner och där sexism och rasism blivit en del av det offentliga språkbruket från Vita Huset.
Just nu är man djupt oense om man ska låta så kallade ” drömmare” stanna och arbeta lagligt, barn som kom till USA innan de fyllt 16 år.
När Trump i sitt tal sa att gränserna är vidöppna och att kriminella gäng väller så ropade en demokrat högt att ”nu får du ge dig”.
Men Trump sa sig vilja bygga broar mellan republikaner och demokrater och det är bokstavligen just broar som de två partierna skulle kunna enas om just nu.
Investering på tusen miljarder
Redan president Obama ville rusta upp landets vittrande vägar, tunnlar, järnvägar och broar men då stoppade republikanerna de ekonomiska tillskott som krävdes. Nu är frågan om demokraterna kommer att ge grönt ljus till den investering på tusen miljarder dollar som Trump har föreslagit.
Siffran stöds av oberoende utredningar som räknat på vad årtionden av eftersatt underhåll har ställt till med.
I ett land som skyr idén om statliga skatter så saknas det medel att underhålla det gemensamma väg- och järnvägsnät.
Demokrater har föreslagit en höjning av bensinskatten för att få in pengar, men det vill inte republikanerna.
I mångmiljardsatsningen ingår muren mot Mexiko som demokraterna motsätter sig.
Upphäva miljölagar
Om en vecka lägger Vita Huset fram sin plan för en gigantisk infrastruktursatsning. Trump tänker sig denna historiska satsning i samarbete med lokalpolitiker och privata investerare.
Problemet är att utan offentlig finansiering så brukar dessa vägar förses med tullar och vägavgifter.
Modellen missgynnar också hans väljare i glesbygd där det är svårare att hitta privata finansiärer.
Enligt Washington Post planerar också Trump att upphäva flera miljölagar som reglerar byggandet av vägar för att göra vägsatsningar billigare.
Hålla Guantánamo öppet
Ett tal om tillståndet i nationen är ett tal där en president brukar dra upp riktlinjer för kommande årets politik. Där var Trumps tal magert på nya besked annat än att han vill hålla fängelset Guantánamo öppet.
Han upprepade sitt vallöfte att lagstifta mot läkemedelsbolagen vars vinsthunger lett till orimligt höga läkemedelskostnader.
Men det som bygger en modern kunskapsnation är satsning på skolor. De som hade hoppats på en ordentlig satsning på landets alltmer mediokra skolor blev besvikna.
Trump nämnde inte landets utbildningsväsende med ett ord annat än att han vill satsa på yrkesgymnasier. Resultaten i amerikanska highschools har på senare år börjat dala. Enligt den senaste PISA-mätningen ligger USA på 38:e plats av 71 länder när det gäller matematik, sämre än till exempel Vietnam.
Utbildningsväsendet eroderas
I sina senaste linjetal, bland annat på världsekonomiskt forum i Davos, så upprepar Trump berättelsen om sina stora ekonomiska framsteg under sitt första presidentår.
Enligt hans logik så mår USA bra bara om börsen mår bra.
Men ointresset att satsa på institutioner i allmänhetens tjänst, annat än försvaret, riskerar att sakta erodera till exempel landets utbildningsväsende.
Enligt Trump har USA ” världens bästa universitet”. Frågan är hur länge till.