Annalena Baerbock, en av ledarna för Tysklands parti de Gröna, firar valsegern tillsammans med partiets toppkandidat Sven Giegold. Foto: Tobias Schwarz/TT

”Tyskar grönare och splittrade”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Jubel hos de Gröna i Tyskland, och samtidigt ett mer splittrat Tyskland. Unga och storstäder röstade grönt, i delar av östra Tyskland var EU-kritiska AFD starkast. En regeringskris kan vara under uppsegling. De traditionellt två stora partierna kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD förlorade röster. En förklaring är klimatfrågan.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

En videobloggare på Youtube medverkade till valframgången för det tyska Miljöpartiet, de Gröna. De fick över 20 procent av rösterna och gick förbi Socialdemokraterna i en historisk valframgång. Videobloggaren Rezos video om CDU har laddats ned över 9 miljoner gånger och har haft fler tittare än de traditionella tv-debatterna inför EU-valet.

Rezo anklagar kristdemokratiska CDU, men också socialdemokratiska SPD, för att försumma klimatfrågan och för att öka klyftan mellan fattiga och rika. Samtidigt har Greta Thunberg haft många följare bland unga som skolstrejkat. De etablerade partiernas oförmåga att möta denna unga kritik ses som en förklaring till att de Gröna blivit största parti bland unga väljare under 30 år och största parti i flera tyska storstäder.

Stor koalition inte så stor

Partierna i Angela Merkels regeringskoalition med CDU och SPD sätter sig i dag i sammanträden för att analysera valresultatet. Regeringen kan inte längre kallas den ”stora koalitionen” som man hittills gjort på tyska. Det är ju inte längre landets två stora partier som bildar regering, de Gröna har gått förbi Socialdemokraterna och är Tysklands näst störta parti.

Socialdemokraterna led dessutom en svår förlust i Bremen, där det också hölls delstatsval i går. I Bremen har tyska Socialdemokraterna varit största parti under hela efterkrigstiden, men nu förlorar de den positionen och CDU blir största parti där.

En regeringskris kan vara på gång

Socialdemokratiska SPD har kompromissat och regerat sönder sig i koalitionen under Angela Merkels ledning. I partiet ställs frågan om man ska fortsätta att samregera med CDU, eller om partiet ska lämna koalitionsregeringen och försöka en vänsterväg. En regeringskris kan därför vara under uppsegling i Tyskland.

Samtidigt med de Grönas valframgång ser vi ett mer splittrat Tyskland. Det EU-kritiska partiet AFD Alternativ för Tyskland har profilerat sig som flyktingmotståndare. AFD blev största parti i två östtyska delstater, i Brandenburg och Sachsen. AFD har fått ökat väljarstöd särskilt bland väljare med arbetarbakgrund och utan högskoleutbildning.

Satirpartiet ”Partiet” får två mandat

Nästan 13 procent av väljarna röstade på några av de små partierna. I EU-val har inte Tyskland någon spärr på 5 procent som i andra val, och det betyder att partier som får cirka 1 procent av rösterna får ett mandat.

Piratpartiet, Feministerna, Djurskyddspartiet, Bayernpartiet,Pensionärspartiet med flera mindre partier kan därmed skicka ledamöter till EU-parlamentet. En grupp satiriker som bildat partiet med namnet ”Partiet” får två mandat.

EU:s största medlemsland skickar ett mer splittrat uppbåd ledamöter till Europaparlamentet. Kanske kommer det att bidra till mer spännande debatter, förhandlingar och uppgörelser över partigränserna i det nyvalda parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.