Foto: TT

Analys: ”Tystnaden talar i Fort Meade”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Min personliga erfarenhet av övervakningsmyndigheten NSA är något brysk. Och mina frågor blev utan svar. I juni 2013 träffade jag och SVT:s fotograf Kyle Lanningham den tidigare NSA-chefen och matematikern William Binney vid en liten sjö i närheten av hans låga trävilla, några kilometer från Fort Meade där NSA har sitt högkvarter.

Knut Kainz Rognerud

Ekonomireporter

När jag sköt hans rullstol framför mig längst stranden var han noga med att kunna prata ostört utan att någon kunde lyssna. För Binney var numera en obekväm visselblåsare.

– NSA samlar information om varje amerikansk medborgare, de bryter mot USA:s grundlag och många andra grundlagar, berättade han.

Vårt möte inträffade kort efter att en annan NSA-medarbetare hoppat av och börjat läcka information om NSA:s övervakning av bland annat sina egna medborgare – Edward Snowden. Uppgifterna fick omfattande uppmärksamhet världen över. Efter att försökt kontakta NSA utan resultat körde jag och fotografen ut till Fort Meade för att få deras kommentar till Binneys och Snowdens uppgifter.

Sannolikt visste de redan att vi talat med Binney eftersom han troligen stod under övervakning.

”Vi förhördes under två timmar”

Efter att ha passerat en grind och nått fram till en vaktkur efterfrågade vi en kommentar från ledningen. Grind nummer två öppnades. Så fort vi kört in närmade sig två säkerhetsfordon i hög fart med sirener på. Vi tvingades stanna, vi drogs bryskt ut ur bilen, fördes åt var sitt håll, våra legitimationer omhändertogs och vi förhördes under två timmar.

När jag sade att jag hade några frågor till ledningen kom svaret att ”På NSA är det vi som ställer frågorna”.

Till slut fick vi lämna området under hotfulla former. Utan att ha fått några svar. En bil eskorterade oss till motorvägen.

William Binneys erfarenhet av NSA var mer dramatisk.

Efter att blivit allt mer frustrerad över NSA:s arbetsmetoder sade till han slut upp sig och började tipsa olika regeringstjänstemän och myndigheter om den mycket hemliga myndighetens metoder.

NSA svarade med hot om åtal, trakasserier och övervakningar. En dag rusade 12 FBI-agenter in i hans hem med dragna vapen.

NSA hade växt mycket kraftigt det senaste decenniet efter terrorattackerna 11 september 2001. Myndigheten budget är sekretessbelagd med den uppskattades då till runt 10 miljarder dollar per år. Antalet anställda uppskattas enligt William Binney till cirka 40 000.

Lång tradition

Den amerikanska NSA har en lång tradition av att bli anklagad för att utöva spioneri.

År 2013 kunde Washington Post avslöja att NSA via analytiker på myndighetens kontor på Hawaii använde sig av olika sökord som radio och radar för att spionera på svenska telekombolaget Ericsson och deras radarsystem.

Året efter berättade Edward Snowden att NSA spionerade på flera stora västeuropeiska företag.

”Det finns inget tvivel om att USA bedriver industrispionage. Om det finns informationer hos Siemens som NSA menar är av nationellt intresse, även om det inte handlar om USA:s nationella säkerhet, då kommer de att jaga efter informationen. Och de kommer att få den”, sade han då till den tyska public service-sändaren NDR.

Och nu kan Danmarks Radio visat att NSA, med hjälp av den danska militära underrättelsetjänsten, sannolikt spionerat på svenska försvarskoncernen SAAB och dess miltärflygprojekt JAS Gripen under en mycket känslig period när Danmark upphandlade ett nytt militärflygplan. En av konkurrenterna, som också vann upphandlingen, var en amerikansk militärflygplanstillverkare.

Inte heller denna gång har NSA, än så länge, velat kommentera uppgifterna från Danmarks Radio och SVT.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.