Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns alltid en risk med den här typen av militärövningar”. Hör Kinaanalytikern Alexis von Sydow om vad Kinas övning kring Taiwan innebär. Foto: SVT

Analytikern: ”Kinas retorik tenderar att vara rätt extrem”

Publicerad

Kina har inlett militärövningar runt Taiwan efter att de senare valt ny president. Att Kina skulle reagera var väntat, även om tonläget nu är hårdare:

– Syftet är att visa Taiwan att alla försök till att utropa självständighet eller komma närmare USA rent politiskt kan Kina komma att bemöta med våld, säger analytikern Alexis von Sydow.

Med både fartyg och flygplan har Kina genomfört militärövningar runt om Taiwan efter att landet valt en ny president i Lai Ching-Te. En person som av Kina ses som en ”farlig separatist”.

Att Kina skulle reagera var av bedömare väntat. En kinesisk talesperson har uttryckt att alla försök av Taiwan till självförsvar ska slås ner med våld:

– Kinas retorik kring Taiwan och speciellt när man upplever att det skett en ”provokation” tenderar att vara ganska extrem. Om man jämför med tidigare uttalanden skulle jag säga att nivån har gått upp lite grann, säger von Sydow som är analytiker vid Nationellt kunskapscentrum om Kina.

Det verkar inte ha använts ammunition eller raketer, men det finns ändå en risk med den här typen av övningar.

– En olycka eller missförstånd. Eller att en reaktion från Taiwan utlyser något slags eskalation. Samtidigt så är det här ett välregisserat skådespel, säger von Sydow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.