Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är grafiken som visar hur Kina ska omringa Taiwan. Foto: Reuters/AP

Kina inleder ny militärövning – ska ”omringa” Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Kina har inlett en militärövning kring Taiwan för att ”straffa separatisthandlingar”. För första gången simulerar de en fullskalig attack – genom att i princip omringa ön och utföra skenanfall mot fiendens militära mål, enligt kinesisk stats-tv.

Den kinesiska militären meddelar att den två dagar långa militärövningen ska ske i Taiwansundet och att militären ska omringa ön. Både fartyg och flygplan kommer att ingå i övningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Redan på torsdagsmorgonen ska beväpnade stridsflygplan ha utfört skenanfall mot militärmål i Taiwan.

Övningen inleddes bara tre dagar efter att Taiwans folkvalde president Lai Ching-Te svors in, efter valet i januari i år.

Ett straff för ”separatistiska handlingar”

Kina har tidigare kallat Lai Ching-te för en ”farlig separatist” och i samband med valet hotade landet med att ingripa om Taiwan väljer en ledare som ökar avståndet till den kinesiska staten.

Kina uppger att övningen är ett svar på ”separatistiska handlingar”.

Utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin skickar också en skarp varning till de taiwaneser som sätter sig emot Kinas mål att ta över ön.

– All typ av separatism från Taiwans sida slås ned direkt av 1,4 miljarder kineser. Det är ett historiskt faktum att Kina ska återförenas. Alla självständighetsyttringar slås därför ned med våld.

Taiwan: ”Beklagligt”

Taiwans presidentkontor sa i ett uttalande att Kina hotade öns demokratiska friheter och regionala fred samt kallade övningen för ”ensidiga militära provokationer”. Försvarsdepartement uppger att de har skickat ut sina styrkor för att försvara öns suveränitet.

En hög taiwanesisk tjänsteman uppger för Reuters att landet förutsett scenariot och att de har ”ett omfattande grepp” om kinesiska militära rörelser.

”Det är beklagligt att Kina har valt det värsta scenariot för att förstöra regional fred”, sa tjänstemannen.

Kinesiska skenattacker

Kinas militära övningar är en del av en ihållande påtryckningskampanj mot Taiwan.

Kina ökade det militära trycket på Taiwan i april och maj inför invigningen av Taiwans nya president. Stridsflygplan iscensatte även då skenattacker mot bland annat utländska fartyg, enligt Reuters.

Se hela SVT Nyheters sändning om ämnet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.