Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har visat världen hur mycket vi värnar om demokratin, säger Taiwans nyvalde president Lai Ching-te Foto: AFP/EBU

DPP vinner valet i Taiwan

Uppdaterad
Publicerad

Kina kallar honom för en ”farlig separatist”. Nu blir Lai Ching-te Taiwans ny president. Hans parti, det sittande DPP, har vunnit valet.

– Vi har visat hur mycket vi värnar om demokratin, säger den nya presidenten i ett tal till folket.

Världen har väntat med spänning på resultatet i presidentvalet i Taiwan. Frågan: ska de styrande närma sig Kina eller hålla fast vid sin nära koppling till väst.

Nu ser det ut att vara avgjort. Det sittande partiet Demokratiska progressiva partiet (DPP) har segrat.

Vid 13-tiden på lördagen förklarade sig oppositionspartiet Kuomintang (KMT) besegrade och gratulerade det sittande partiet till segern.

”Tack alla. Jag gjorde mitt bästa. Jag är ledsen att jag inte kunde genomföra ett maktskifte”, sa ledaren Hou Yu-Ih enligt BBC.

Även uppstickaren Taiwanesiska folkpartiet (TPP) har erkänt valförlust.

”Fast besluten att skydda Taiwan”

Det styrande partiet DPP har historiskt sett haft en hård hållning mot Kina. I ett tal till folket säger den nyvalde presidenten Lai Ching-te att Taiwan kommer att ”fortsätta gå sida vid sida med världens övriga demokratier”.

– Jag är fastbesluten att skydda Taiwan från hoten från Kina. Vi hoppas att Kina förstår att fred är det enda som gynnar båda sidor, sa han.

Han öppnar också upp för samtal med Peking och säger att han vill återuppta ett konstruktivt utbyte mellan de båda.

Kallas ”farlig separatist”

Kina, som hade föredragit att KMT vunnit valet, har hotat med att ingripa om Taiwan väljer en ledare som ökar avståndet till den kinesiska staten. På fredagen kom också varningar om att Kina kommer att krossa alla försök för att verka för ett oberoende Taiwan.

De har också kallat DPP:s presidentkandidat Lai Ching-te för en ”farlig separatist”.

Se hela SVT:s livesändning med anledning av valresultatet här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilde Lewin om valresultatet: ”Unga människor är ganska besvikna på båda partier” Foto: SVT Direkt

FAKTA: VAlet på Taiwan 2024

Runt 19,3 miljoner av Taiwans 23,6 miljoner invånare är röstberättigade. Ungefär en miljon av dem röstar för första gången.

Valet avgörs i en enda valomgång.

Det nu regerande partiet är Demokratiska progressiva partiet (DPP), vars presidentkandidat Lai Ching-Te i dag är vicepresident, har en rätt hård inställning till Peking.

Det stora oppositionspartiet är nationalistpartiet Kuomintang (KMT), som anses ha närmare kontakter med Peking. Dess kandidat är Hou Yu-Ih.

De två stora, traditionella partierna, KMT och DPP, har i valrörelsen fått konkurrens av ett tredje, TPP, med profilfrågor som snarare handlar om ekonomin. Partiet representeras av Ko Wen-Je.

(SVT-TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.