Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad handlar egentligen konflikterna kring Sydkinesiska havet om? Vilken roll har Kina i dem? SVT:s Asienkorrespondent Tilde Lewin svarar på tre frågor om Kina och Sydkinesiska havet. Foto: SVT/Reuters

Detta handlar spänningarna i Sydkinesiska havet om

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1947 har Kina gjort anspråk på Sydkinesiska havet och landet har samtidigt pågående territoriella dispyter med sina grannländer i söder. 

– Kina har uppenbara säkerhetsintressen i att ha kontroll över sydkinesiska havet, som att kunna övervaka och bygga upp försvar i området och hindra amerikansk närvaro, säger Tilde Lewin, SVT:s korrespondent i Asien.

Men ett antal länder, framför allt USA, fortsätter hävda sin rätt att korsa området med sina militära fartyg, vilket lett till protester från kinesiskt håll. 

Spänningarna gjorde att USA, redan under Barack Obamas tid som president, flyttade stort säkerhetspolitiskt och militärt fokus till det Sydkinesiska havet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.