Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kinesisk bogserbåt tillhörande kinesiska flottan passerar i Taiwansundet. Foto: Greg Baker/AFP/TT

Kinesiskt fartyg uppges ha skjutit skarpt i Taiwansundet

Uppdaterad
Publicerad

Kina meddelar att landet inleder en tre dagar lång militärövning i Taiwansundet. Enligt den taiwanesiske försvarsministern har minst 71 kinesiska stridsplan passerat den så kallade ”mittlinjen” i sundet mot Taiwan. Under lördagen rapporteras ett av militärfartygen ha skjutit flera skott med skarpt artilleri.

Målet uppges vara att öva på stridsberedskap. Enligt Shi Yi, talesperson för den kinesiska militären, är övningen en skarp varning till de ”separatistiska krafter som eftersträvar Taiwans självständighet” och även till ”externa krafter och deras provocerande aktiviteter”.

Bara timmar efter att militärövningen meddelats skickade Kina under lördagsmorgonen stridsplan och stridsfartyg mot Taiwan. Kina övar på att omringa Taiwan, rapporterar statlig kinesisk tv. Enligt den taiwanesiske försvarsministern har minst 71 kinesiska plan korsat den så kallade mittlinjen i sundet mot Taiwan.

Sköt skarpt

Under lördagen rapporteras ett av militärfartygen ha skjutit flera skott med skarpt artilleri i sundet mot mål både på fastlandet och i havet, rapporterar bland andra Reuters och Sky News.

Taiwans president Tsai Ing-Wen mötte USA:s representanthus talman Kevin McCarthy tidigare i veckan. Mötet har retat upp Kina som ser Taiwan som en del av Fastlandskina och all kommunikation mellan USA och Taiwan som en provokation.

Försvarsdepartementet i Taipei säger i ett uttalande att Kinas militärövning hotar säkerheten och stabiliteten i regionen.

Enligt uttalandet har Kina ”använt president Tsais besök i USA som en ursäkt för att genomföra militärövningar som allvarligt hotar freden, stabiliteten och säkerheten i regionen”.

Fakta: Taiwan

  • Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.
  • Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.
  • Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.
  • Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.