Anders Borg var finansminister i Fredrik Reinfeldts regering under finanskrisen 2008. Foto: SVT

Anders Borg om virusets effekt på ekonomin: ”Allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset kommer att ge en ordentlig uppbromsning i ekonomin – men en tillfällig sådan. Det spår Anders Borg, tidigare finansminister.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD säger att coronaviruset innebär den största faran för den globala ekonomin sedan finanskrisen. Den bedömningen delas av Anders Borg, tidigare finansminister.

– Ja, jag tror att man får göra bedömningen att det här är allvarligt. Det kommer bli en ordentlig uppbromsning i Sverige, Europa, USA och framför allt kanske i Asien. Det man möjligtvis kan lägga till är att den bör snarast bli tillfällig. Finanskrisen pågick i rätt många år därför att det var banker och hushåll med skulder som skulle ta sig igenom sina problem – och då tar det ofta lång tid, säger han i SVT:s Morgonstudion.

”Därför är de så osäkra”

Borg menar att det mest troliga är att det viruset slår väldigt hårt under första halvåret och att ekonomin återstartas därefter. Exakt hur lång tid en sådan ”återstart” kan ta har han dock inget svar på – det beror till stor del på om andra länder kan följa Kinas mönster vad gäller att ta kontroll över epidemin, utvecklar Anders Borg.

– Det är därför jag tror att marknader och bedömare är så osäkra. Var Kina det normala mönstret eller var det beroende av att de gjorde exceptionella insatser?

Regeringen meddelade i onsdags att de sänker Sveriges BNP-prognos med 0,3 procentenheter i år med anledning av virusutbrottet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.