Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Magdalena Andersson får toppost i Internationella valutafonden

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) tar efter årsskiftet över som ordförande i den Internationella Valutafondens (IMF) högsta rådgivande organ, den så kallade IMF-kommittén (IMFC). Hon blir därmed den första kvinnan någonsin på posten

– Det är roligt att kunna vara med och krossa det här glastaket, säger hon.

Uppdraget, som är treårigt, innebär att leda arbetet när världens tyngsta finansministrar och centralbankschefer gör upp om inriktningen på Internationella valutafondens (IMF) arbete.

Magdalena Andersson, som kommer att arbeta för IMF parallellt med sitt arbete som finansminister, säger att mycket av IMFC:s arbete kommer att vara inriktat på hur världen ska ta sig ur den ekonomiska krisen som följt i pandemins spår, men att hon även vill jobba för bland annat ekonomisk jämställdhet.

– Om kvinnor jobbade lika mycket och hade lika lång utbildning som män, så skulle värden vara mycket rikare, säger hon.

Stort förtroende för Sverige

Magdalena Andersson blir också en av mycket få svenskar som innehaft på toppjobb inom IMF. Bland andra kan nämnas finlandsvenske riksbankschefen Stefan Ingves, som var chef för IMF:s avdelning för monetära och finansiella system mellan 1999 och 2005 samt tidigare näringsministern Thomas Östros som var direktör på IMF mellan 2015 och 2020.

Enligt Magdalena Andersson är hennes uppdrag är hedrande och ett stort förtroende, inte bara för henne själv utan inte minst för Sverige som land, då Sveriges röst kommer att höras bättre i den ekonomiska debatten framöver.

– Min möjlighet att samtala med finansministrar och centralbankschefer över hela världen kommer att vara en helt annan, säger hon.

Nominerades av EU:s finansministrar

Magdalena Andersson nominerades till jobbet av EU:s finansministrar i höstas, under den tyska finansministern Olaf Scholz ledning.

IMFC sammanträder normalt två gånger per år i samband med IMF:s vår- och årsmöten, som vanligtvis hålls i Washington i april och oktober.

IMF har som främsta uppdrag att upprätthålla stabiliteten i det globala finansiella systemet och ge stöd till länder i ekonomisk kris samt ekonomiskpolitisk rådgivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.