Finansminster Magdalena Andersson (S) kommer att föreslås för en tung post inom Internationella valutafonden (IMF), erfar SVT Nyheter. Foto: TT

Magdalena Andersson föreslås för internationellt toppjobb

Uppdaterad
Publicerad

Finansminster Magdalena Andersson (S) kommer att föreslås som ny ordförande i IMFC, Internationella valutafondens högsta rådgivande organ, bekräftar regeringen på sin hemsida.

– Jag är väldigt hedrad över stödet från mina europeiska kollegor, säger Magdalena Andersson vid en pressträff.

Beskedet kommer efter att EU-ländernas finansministrar tillsammans kommit överens om att stödja Magdalena Andersson som kandidat i det kommande ordförandevalet.

Ministrarnas förslag innebär inte att saken är avgjord, men väger tungt när beslutet om ny ordförande ska tas.

Magdalena Andersson har valt att acceptera nomineringen och pekar på att posten är ett förtroendeuppdrag som man har under tiden som man är finansminister.

– Om jag blir vald så sätter det Sverige på kartan och ger oss bättre möjligheter att få genomslag för våra ekonomiska förslag internationellt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.