Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andersson (S): Nytt stödpaket till Ukraina på en miljard kronor

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skicka ett nytt stödpaket till Ukraina värt en miljard kronor. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff tillsammans med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba som är på besök i Stockholm på måndagen.

– Sverige kommer fortsätta att vara en nära vän och stödja Ukraina, säger statsministern.

Det nya paketet innehåller stöd till militären och för återuppbyggnaden av landet.

– Jag fördömer förlusten av oräkneliga oskyldiga liv och förstörelsen av ert vackra land. Hälften av paketet, en halv miljard kronor, ska gå till försvaret och den andra halvan till det civila arbetet, säger Magdalena Andersson (S).

Kriget i Ukraina

Den ukrainske utrikesministern, Dmytro Kuleba, säger att han med sitt besök i Stockholm vill tacka Sverige för allt som landet har gjort för Ukraina sedan invasionen inleddes.

– Jag vill verkligen tacka Sverige för många saker som detta vänliga land har gjort för Ukraina, särskilt sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen den 24 februari, säger han och lyfter att länderna hade en nära relation redan innan kriget.

Kuleba: Fler vapen behövs för att rädda liv

Samtidigt påpekar Kuleba att det behövs fler vapen för att kunna rädda liv.

– Det bästa sättet att rädda liv, och ukrainska städer och byar från förstörelse, är att förse Ukraina med fler vapen. Det är så vi kommer att kunna slå tillbaka mot den ryska aggressionen och den ryska armén.

Vid årsskiftet, när Sverige blir ordförandeland i EU, hoppas han på att landet ska jobba för att Ukraina ska kunna bli medlem i unionen.

– När ens land är i krig är det inte lätt att planera så långt framåt, men vi har vissa förväntningar på Sveriges ordförandeskap, säger han och tillägger att han också hoppas på ytterligare sanktioner mot Ryssland och fortsatt stöd till försvaret i Ukraina.

”Redo att bistå med långvarigt stöd”

Utrikesminister Ann Linde (S), som också deltog på presskonferensen, säger att hon är fortsatt imponerad av den ukrainska befolkningens mod och att Sverige fortsättningsvis kommer att stå på Ukrainas sida.

– Vi vet inte hur länge Rysslands krig kommer att pågå, men Sverige är redo att bistå med långvarigt stöd.

Den ukrainske utrikesministern har träffat svenska regeringsföreträdare flera gånger tidigare, bland annat då han var i Sverige i samband med säkerhetsorganisationen OSSE:s möte i december förra året. Under sitt besök denna gång kommer Kuleba även att träffa biståndsminister Matilda Ernkrans (S) för ett möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet