”Nej!! Reformer inget val”, står det på en banderoll som oppositionsanhängare håller upp i Kenya. Foto: TT

Parlamentet klubbar igenom kontroversiell ändring i Kenyas vallagar

Uppdaterad
Publicerad

Kenyas parlament har klubbat igenom en kontroversiell lagändring som innebär att en kandidat automatiskt vinner presidentvalet om motståndaren drar tillbaka sin kandidatur – vilket oppositionsledaren Raila Odinga gjort.
Nu använder polisen tårgas mot demonstranter.

Raila Odinga hävdar att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltigförklarade presidentvalet den 8 augusti, och drog på tisdagen tillbaka sin kandidatur till nyvalet den 26 oktober.

Oppositionsledaren Raila Odinga och den sittande presidenten Uhuru Kenyatta. Foto: TT

Presidentvalet i augusti underkändes av landets högsta domstol och enligt konstitutionen måste landet hålla nyval. Men på onsdagen klubbade parlamentet en lagändring som innebär att en kandidat automatiskt vinner om den andre drar tillbaka sin kandidatur. Lagändringen har redan fått kraftig kritik från oppositionen, vars ledamöter bojkottade omröstningen, uppger Reuters.

Lagen börjar gälla omedelbart, om presidenten undertecknar den, skriver TT.

"Nej!! Reformer inget val", står det på en banderoll som oppositionsanhängare håller upp i Kenya. Foto: TT

Samtidigt har Kenyas högsta domstol gett klartecken för alla kandidater som deltog i augustivalet att kandidera på nytt, skriver BBC. En av de sex som berörs är Ekuru Aukot, som fick cirka 27.000 röster i förra valet.

Kräver reformer

På onsdagsförmiddagen kom uppgifter om att polisen använder tårgas för att skingra över 1.000 demonstranter som marscherar genom Kenyas huvudstad Nairobi. Demonstranterna kräver reformer av landets valsystem, uppger ett vittne till Reuters.

Oppositionsanhängare blockerar gator och bränner bildäck i Kisumu, Kenya. Foto: TT

Polisen uppges även ha använt tårgas för att skingra demonstranter i Kisumu, i västra delarna av landet där Railia Odinga har starkt stöd. Enligt ett vittne ska demonstranterna ha vägrat att skingra sig på order av regionens guvernör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Kenya 2017

Mer i ämnet