Förbundskansler Merkel utfrågas av käna youtubers under en direktsändning. Foto: SVT Design

Angela Merkel frågas ut av Youtubestjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Frågor om ett tredje världskrig, elbilarnas framtid och näthatet ställdes i dag av fyra unga youtubers till Tysklands förbundskansler Angela Merkel under en timmes direktsändning. Den tyska valkampanjen är i full gång.

Angela Merkel satsar på att nå de unga väljarna med en direktsänd utfrågning av fyra unga youtubers. Frågorna var inte uppgjorda på förhand och de fyra programledarna hade bett sina följare att bidra.

Internet okänt

Angela Merkel har fått äta upp att hon 2013 kallade internet för ”Neuland”, ett okänt område. För två år sen intervjuades hon av youtubern LeFloid i ett bandat samtal som fick mycket kritik i medierna för att ha varit okritiskt. Fyra år senare låter hon sig utfrågas av youtubers med omkring tre miljoner följare – i direktsändning.

Unga youtubers

Lisa Sophie ”ItsColeslaw”, som ägnar sig åt relations- och samhällsfrågor, ville veta varför vårdyrken är sämre betalda än andra och hur utbildningssystemet kan förbättras. Merkel höll med om löneskillnaderna i vården borde utjämnas och betonade att lärarna borde lära sig mer om digitalisering.

Förtroendet för bilindustrin

Alexander ”Alexibexi” Böhm som gör videos om ny teknik, ville veta hur man återställer förtroendet för bilindustrin efter avgasskandalen och om Merkel övergett sina planer på att öka antalet elbilar. Kanslern svarade att man behöver kontrollera bilar genom stickprover och inrätta mer laddningsstationer för elbilar.

Hon hade gärna velat ha en elbil själv men tyvärr finns inga pansarbilar som drivs med el.

LÄS MER:VW ska böta ytterligare 25 miljarder

Feminist

21-åriga Ischtar Isik, som gjorde sin första intervju, är specialiserad på mode och livsstil och har en miljon följare i sin kanal och minst lika många i andra sociala medier. Hon ville veta varför Merkel inte ville kalla sig feminist. Förbundskanslern sa sig vara för jämställdhet och ville absolut sträva efter jämnt antal kvinnor och män i sitt parti.

Tredje världskrig

”MrWissen2go”, Mirko Drotschmann har en egen politisk kanal och ville veta om det var befogat att vara rädd för ett tredje världskrig med tanke på Nordkoreakrisen. Han fick ett tydligt och eftertryckligt nej till svar. Hon hävdade att konflikten inte kan lösas med militära medel och att alla måste vara försiktiga med sitt språkbruk.

Men i stället för att kritisera president Trump betonade hon de områden där de hade gemensam syn, som terrorbekämpning och Krimfrågan.

LÄS MER: Merkel: Europa måste klara sig självt

Segerviss

Angela Merkel fick också frågan hur hon kan nå ut till unga väljare. Följ mig på sociala medier, sa den avspända kanslern.

Och hon har all anledning att vara segerviss. Merkel har dragit ifrån i opinionsmätningarna och leder med mellan 37-39 procent mot utmanaren och socialdemokraten Martin Schulz 23-25 procent.

Kanslersfrågan

Opinionsinstitutet Forsa frågade nyligen vem man helst ville ha som kansler. 51 procent önskade sig Merkel och bara 22 procent ville ha Schulz.

Merkel avvisade duell

Angela Merkel har bara gått med på att möta sin motståndare i enda tv-duell. Den 3 september ställer fyra programledare sina frågor utan publik i en samsändning i de stora tv-kanalerna. Mediebolagen ville ha två dueller med publik men det tackade kanslern nej till.

LÄS MER: Analys: Självsäker Merkel kickstartar sömnig valkampanj

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.