Många ville hedra den avlidna legendariska filmstjärnan. Foto: TT.

Italiens sista farväl till Anita Ekberg

Uppdaterad
Publicerad

Många ville ta ett sista farväl vid Anita Ekbergs begravning i Rom i dag. Den legendariska filmstjärnan blev 83 år.

Släkt, vänner och beundrare slöt upp vid Anita Ekbergs begravning i Rom i dag för att hedra den avlidna filmstjärnan. Det var i Rom hon levde och trivdes bäst, de sista åren i en stor villa utanför den italienska huvudstaden.

– Många av hennes vänner var med henne ända fram till slutet, sa Anita Ekberg advokat Patrizia Ubaldi.

Vid begravningen fanns bland andra Anita Ekbergs brorsdotter Christina Ekberg som tog ett sista farväl när kistan lämnade kyrkan.

Blir begraven i Skanör

På plats fanns också många fotografer och en del beundrare och nyfikna som också samlades utanför kyrkan. Scenerna från Frederico Fellinis filmklassiker ”Det ljuva livet”, där en ung Anita Ekberg badar i fontänen Fontana di Trevi i Rom, gjorde Ekberg till en sexsymbol för en hel generation biobesökare.

Anita Ekberg avled tidigare i veckan, 83 år gammal och efter en tids sjukdom, på en klinik i staden Rocca di Papa utanför Rom. Ekbergs advokat Patrizia Ubaldi har tidigare uppgett att askan efter den legendariska filmstjärnan kommer att sändas till Sverige.

Enligt Christina Ekberg var det Anita Ekbergs önskan att bli begraven i Skanör, intill en av sina bröder.

Anita Ekbergs liv

Anita Ekberg föddes den 29 september 1931 i Malmö och växte upp med sju syskon. Hon inledde sin karriär som fotomodell och vann 1951 skönhetstävlingen Fröken Sverige. Efter Miss Universum-finalen i USA tog hennes skådespelarkarriär fart.

Allra mest känd är Anita Ekberg för rollen som Sylvia i Frederico Fellinis ”Det ljuva livet” från 1960. Scenerna där Ekberg badar i fontänen Fontana di Trevi i Rom är en filmklassiker.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.