Inför primärvalet i USA betalade kandidaten Hillary Clinton av en stor del av Demokraternas skuld – vilket riggade valet till hennes fördel. Det skriver Demokraternas förra partiordförande Donna Brazile i Politico. Foto: TT

Anklagelsen mot demokraterna: Clinton fick fördelar i primärvalet

Uppdaterad
Publicerad

Inför primärvalet i USA betalade kandidaten Hillary Clinton av en stor del av Demokraternas skuld – vilket var till hennes fördel i valet. Det skriver Demokraternas förra partiordförande Donna Brazile i Politico. Nu kritiseras demokraterna och Clinton av tunga politikern och demokraten Elizabeth Warren och president Donald Trump.

Barack Obamas omvalskampanj 2012 var dyr och lämnade en stor nota efter sig: över 24 miljoner dollar. Inför demokraternas primärval i USA 2016 räddade Hillary Clinton Demokraternas nationella kommitté (DNC) ur en finansiell kris genom att betala av 80 procent av den resterande skulden, vilket minskade Bernie Sanders chanser avsevärt. Det skriver partiets förra ordförande Donna Brazile i en krönika i Politico.

Brazile kritiserar flera medlemmar i kommittén för att de hamnade ”helt och hållet under Hillarykampanjens kontroll”. Sanders anklagade partiet för just detta under kampanjen och Brazile ska ha lovat honom att gå till botten med hans misstankar – vilket hon nu har gjort. Hon riktar hård kritik mot partiet men påpekar att idet Clinton gjorde inte var olagligt.

USA-val 2016

Får kritik av Warren och Trump

Clinton, som vann primärvalet men sedan förlorade presidentvalet, har nu fått kritik från flera håll. Demokratiska senatorn och toppolitikern Elizabeth Warren säger till CNN att hon tror på att valet är riggat.

– Vi måste ställa partiet till svars, säger hon och lägger till att detta är ”ett riktigt problem”.

Även USA:s president Donald Trump har uppmärksammat Brazils krönika. På Twitter skriver han att Clinton stal nomineringen av Sanders och att det ”Crooked H” (Trumps hånfulla smeknamn av Clinton) gjort är olagligt.

”Var är justitiedepartementet?”, undrar Donald Trump på Twitter:

Trump skrev om anklagelserna mot Clinton på Twitter och kallade henne för ”Crooked Hillary”. Foto: TT och Skärmdump

Hillary Clinton har ännu inte uttalat sig efter de senaste anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet