Protester i huvudstaden Dhaka. Foto: TT

Nusrat Jahan Rafi, 19, anmälde sexövergrepp – brändes till döds

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Nusrat Jahan Rafi polisanmälde rektorn på sin skola i Bangladesh. Elva dagar senare dränkte flera personer henne i fotogen och tände på. Förra veckan avled hon av sina skador, rapporterar BBC.

Nusrat Jahan Rafi var elev på en skola i staden Feni i östra Bangladesh. I slutet av mars i år blev hon inkallad till skolans rektor. Inne på kontoret tafsade han på henne och hon sprang därifrån, enligt vad hon uppgett.

Offer för sexuella trakasserier kan ofta drabbas av repressalier i Bangladesh och många avstår därför från att anmäla brott. Nusrat Jahan Rafi valde trots detta att gå till polisen, med stöd och hjälp av sin familj, uppger BBC.

Polisen filmade förhöret med henne på sin mobiltelefon och den läckte sedan ut på sociala medier. Efter att rektorn gripits organiserade studenter på skolan en protest och krävde att han skulle friges.

Lurades in i en fälla

Den 6 april befann sig Nusrat Jahan Rafi i skolan för att skriva sluttentamen. En annan elev lurade upp henne på skolans tak, där flera personer väntade på henne. De krävde att hon skulle ta tillbaka sin anmälan och när hon vägrade så dränkte de henne i fotogen och tände på.

Hon avled på sjukhus fyra dagar senare, men kunde innan dess prata med polisen och identifiera några av de som attackerade henne. Femton personer har gripits, varav sju misstänks vara inblandade i mordet, och rektorn sitter fortfarande i förvar.

Löfte från premiärministern

Fallet har fått stor uppmärksamhet och väckt stor upprördhet i Bangladesh. Tusentals människor deltog vid Nusrat Jahan Rafis begravning. Det har protesterats mot sexuella övergrepp i flera städer och premiärministern Sheikh Hasina har träffat mordoffrets familj. Hasina har lovat att alla inblandade i mordet kommer att straffas.

En undersökning av landets kommission för mänskliga rättigheter har visat att rektorn tidigare hade anklagats för sexuella trakasserier, men utan att skoladministrationen agerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.