Läkare utan gränser-personal övervakar hur förnödenheter lastas på ett flygplan

Tio fick sluta när Läkare utan gränser utredde övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer inom den internationella hjälporganisationen Läkare utan gränser har fått sina kontrakt avslutade efter utredning om sexuella trakasserier och sexuella övergrepp under 2016. Ytterligare nio personer har varnats eller stängts av efter utredning samma år, uppger organisationen för SVT Nyheter.

Under 2016 gjordes 95 anmälningar och varningar som berör Läkare utan gränsers fältprojekt. 29 var kopplade till sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp.

Av de 29 fallen 2016, klassificerades 19 fall efter utredning som sexuella trakasserier eller sexuella övergrepp. Av dessa avslutades 10 personers kontrakt och de andra fallen resulterade i varningar eller avstängning.

Inga svenska fältarbetare

Inget av fallen 2016 berör svenska fältarbetare, uppger Läkare utan gränser för SVT Nyheter.

”Vi har inga specifika detaljer om enskilda fall därför kan jag tyvärr inte ge konkreta exempel. För att skydda dem som utsatts och/eller har anmält en incident behandlas all information konfidentiellt. Men det som ingår i anmälningarna är allt från maktmissbruk, över sexuella trakasserier till diskriminerande behandling och olämpligt beteende”, skriver Sonja Leister, som är pressansvarig för den svenska delen av Läkare utan gränser, till SVT Nyheter.

Avstängning och avslutade kontrakt

Läkare utan gränser säger att när de undersöker fall av sexuella trakasserier och övergrepp så innefattar det ett ”brett spektrum av möjliga händelser”: allt ifrån tafsande, olämpliga kommentarer och sms – till fysiska övergrepp.

”Det är viktigt för oss som organisation att understryka att vi inte accepterar några som helst former av trakasserier, diskriminering eller övergrepp och att det är helt oacceptabelt beteende och något vi tar på stort allvar om det inträffar”, skriver Sonja Leister.

Sannolikt fler fall

Siffrorna för 2017 sammanställs just nu, uppger Läkare utan gränser för SVT Nyheter.

”Samtidigt så är vi, som alla andra branscher, tyvärr inte immuna mot individer som uppvisar ett olämpligt beteende och fall av trakasserier, diskriminering eller övergrepp förekommer inom vår organisation”, skriver Sonja Leister.

Läkare utan gränser har cirka 42 000 medarbetare – lokalt anställda och internationella medarbetare – i omkring 70 länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.