Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ann Linde om den svenska evakueringen i Afghanistan Foto: Henrik Montgomery/TT

Ann Linde: Vi ska göra allt för att de evakueras till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

All ambassadspersonal med familjer är nu evakuerade till Sverige, inklusive lokalanställda, säger utrikesminister Ann Linde (S) i Ekots Lördagsintervju. Däremot uppskattar Försvarsmakten att det finns hundratals personer kvar i Afghanistan som arbetat för Sveriges räkning under den svenska närvaron där.

– Vi ska göra allt för att de ska evakueras till Sverige, säger Ann Linde.

När talibanerna tog över landet gjorde UD bedömningen att evakuera även lokalanställda på grund av deras särskilda skyddsbehov efter att ha hjälpt en annan stat.

– Vi lyckades få hem samtliga lokalanställda och deras familjer. Det rör sig om 40 lokalanställda ungefär för Sveriges räkning, säger Ann Linde till Sveriges Radio.

Flera hundra kvar i Afghanistan

Men det gäller bara lokalanställda vid Sveriges ambassad i Afghanistan. Flera personer som arbetat för svenska ISAF-insatsen har inte evakuerats sedan talibanernas maktövertagande.

– Vi vet inte hur många det rör sig om. Vi hade sista dagen flera hundra människor som tog bussarna vi ordnat till flygplatsen i Kabul där de inte släpptes in av talibanerna. Nu ska vi fortsätta säkra listan och se att de verkligen har jobbat för Sveriges ISAF-styrka och att de klarar en säkerhetsprövning, säger Ann Linde.

Gruppen lokalanställda som är kvar har jobbat för Sverige fram till 2014 varefter Sverige lånat personal från andra länder till exempel Tyskland, enligt Ann Linde.

Vägar ut

Det finns olika alternativ regeringen tittar på för att hjälpa de som är kvar att evakueras. Dels det kommersiella flyget från Kabuls flygplats som så småningom börjar komma igång igen och dels svenska ambassader i grannländer till Afghanistan som redan hjälpt personer som tagit sig ut via landvägen ut ur landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer