Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Afghanske tolken Noor: ”Det är skrämmande” Foto: SVT

Afghanske tolken Noor: ”Det är skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

36-årige Noor Ahmad AliKhil i Kalmar jobbade tidigare som tolk åt svenska Försvarsmakten i Afghanistan mellan åren 2010 och 2013. Efter att själv ha kommit till Sverige som kvotflykting hoppas han nu att fler tolkar ska få samma chans.

Det är närmare en vecka sedan talibanerna chockade världen genom att ta över makten i Afghanistan på väldigt kort tid. Den afghanske presidenten flydde landet i all hast.

Mycket är osäkert om hur landet kommer att styras i framtiden och vilken typ av samhällsklimat som kommer att råda.

– Man är rädd. Det är skämmande med tanke på vad talibanerna gjorde för 20 år sedan, vad som hände då kan hända igen, säger Noor Ahmad AliKhil.

Drömmer om fritt land

Han blev klar med sin tolkutbildning år 2006 och började därefter arbeta åt den brittiska armén i den södra delen av Afghanistan. Då och där drömde Noor om att landet skulle utvecklas till att bli mer västerländskt. Liksom många andra tolkar var han ung och tog uppdraget i tron att Afghanistan skulle bli ett fritt land.

– Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att Afghanistan helt skulle tas över av talibanerna.

Osäker kontakt

Noors mamma bor kvar i Afghanistan och han hjälper henne med försörjning. Mycket är nu oklart kring hur de kommer att kunna hålla kontakten framöver.

– Jag talade med henne i telefon för ett par dagar sedan, men mycket är osäkert kring hur länge den möjligheten finns. Vi kanske får återgå till brevväxling som vi gjorde en gång i tiden. Men det som oroar mig mest är att den möjligheten också försvinner, säger Noor Ahmad AliKhil.

I klippet ovan hör du Noor berätta mer om hur han ser på situationen och om hur han hoppas att Sverige ska ta ansvar för fler tidigare afghanska tolkar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet