Hultqvist: Evakuering från Afghanistan ska ske så snart som möjligt

Publicerad

Regeringen försöker hjälpa lokalanställda ut ur Afghanistan, meddelar försvarsminister Peter Hultqvist efter dagens möte i försvarsutskottet. 41 ambassadanställda med familjer står nu på tur för att flygas ut ur landet. Samtidigt kommer kritik från oppositionen för att arbetet gått för långsamt.

Det pågår en omfattande aktivitet för att försöka evakuera lokalanställda från Afghanistan menar Peter Hultqvist (S) efter dagens möte med försvarsutskottet.

Enligt honom har regeringen fört en dialog med Försvarsmakten under de senaste tre veckorna och Försvarsmakten har levererat en lista med 300 namn som utrikesdepartementet nu arbetar med. Exakt hur många personer som kan omfattas vill Hultqvist dock inte gå in på.

Ska ske skyndsamt

– Det här ska ske så snart som möjligt. Amerikanarna kontrollerar flygplatsen i Kabul och det är utifrån det som man nu försöker se när man kan komma in och hämta personal, säger Peter Hultqvist.

Enligt honom har man även fattat beslut om att skicka transportresurser och man har frambaserat transportflyg som ska kunna genomföra operationen.

Regeringen har fått kritik från oppositionen för att man är för långsam i sina försök att hjälpa människor som arbetat för Sverige i Afghanistan. Hultqvist menar att situationen i landet är komplex och att det jobbas intensivt både i myndigheter och från regeringens sida.

– Den planering som fanns byggde på att det skulle ske evakueringar bara någon dag efter att allt föll samman i Kabul. Det var en planering som omfattade väldigt många länder och där man hade fått olika tidpunkter för eventuell uttransport. Men det här gick fortare än planerat och det är ingen som har förutsett det på ett korrekt sätt, säger han.

Kritiken: Fanns ingen plan

Kristdemokraterna har tidigare kritiserat regeringen och partiets försvarspolitiske talespersonen Mikael Oscarsson var inte nöjd med svaren han fick från försvarsministern.

– Det finns mycket övrigt att önska. Jag tycker att regeringen agerar på ett sätt som inte inger förtroende. Det visar sig nu att det inte har funnits en plan på hur man skulle hjälpa de här tolkarna och lokalanställda trots att man har vetat under lång tid att det skulle gå den här vägen, säger han efter mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.