Justitieministern: ”Sverige tog hem 23 tolkar 2014” • Har inte ändrat sig i frågan om tolkarna. Foto: Oscar Fries/SVT

Justitieministern: Tittar på om Sverige ska ta hem afghanska tolkar

Uppdaterad
Publicerad

Bör Sverige ge skydd åt tolkarna som arbetat för Sverige i Afghanistan? Enligt Moderaterna – som satt press på regeringen under den gångna veckan – är svaret ja.

Och nu säger även justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att myndigheter försöker identifiera vilka individer det rör sig om.

Så sent som i går meddelade Morgan Johansson (S) att det är orimligt att gå Moderaterna till mötes och ge alla lokalanställda som hjälpt Sverige under Afghanistankriget förtur till Sveriges kvotflyktingsystem.

– Det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000 personer, sa ministern i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Talibanernas maktövertagande

Det är dubbelt så många som ryms inom den svenska flyktingkvoten, som dessutom riktar sig mot kvinnor och barn i flyktingläger i första hand, kommenterade han.

– Vi kan inte fylla de platserna med afghaner som någon gång arbetat för Sverige.

23 tolkar redan i Sverige

Men under tisdagen låter det annorlunda.

Innan flyktingkrisen, år 2014, tog Sverige hem 23 tolkar och deras familjer under den dåvarande allians-regeringen. Och nu undersöks om fler bör få skydd här. Försvarsmakten och Migrationsverket arbetar sen en tid tillbaka med att identifiera personer som kan bli aktuella för vidarebosättning i Sverige, meddelar justitie- och migrationsministern.

– Det sker på myndigheternas initiativ, men vi följer naturligtvis den här frågan noga, säger han.

S: Har inte svängt i frågan

Morgan Johansson beskriver rådande situation som ”väldigt komplex”.

– Det råder inbördeskrig på marken i Afghanistan. Sverige har inte längre några militära resurser kvar i Afghanistan, de är tillbakadragna och det gör att det här blir mycket svårare än vad det varit tidigare.

Jämfört med vad Johansson sa på måndagskvällen låter det som att Socialdemokraterna har svängt i frågan. Men det menar han bestämt att de inte har gjort.

– Det vi sagt är att regeringen inte kan bestämma vem som ska få komma hit. För då skulle vi bryta mot regeringsformen. Däremot kan myndigheterna, Migrationsverket och Försvarsmakten, tillsammans hantera den här frågan, och det är också på det sättet det sker.

M: ”Säkerhetsläget blir värre”

Moderaterna anser att Sverige bör agera snabbt på grund av situationen i Afghanistan.

– För varje dag som går blir säkerhetsläget värre. Därför är varje timme viktig, säger Maria Malmer Stenergard, partiets migrationspolitiska talesperson.

Enligt henne rör det sig inte om tusentals personer som Morgan Johansson hävdar, utan ett 20-tal personer och deras närmast anhöriga.

– Man har pratat om totalt maximalt 100 personer och det ryms ju absolut inom flyktigkvoten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet