Utrikesminister Ann Linde på toppmötet den 12 oktober. Foto: Jean-Christophe Verhaegen

Ann Linde i karantän efter EU-toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha medverkat på ett EU-toppmöte har Sveriges utrikesminister Ann Linde nu isolerat sig och jobbar hemifrån tills hon fått sitt provsvar, skriver hennes pressekreterare i ett meddelande till SVT.

Efter mötet tidigare i veckan finns nu misstankar om smittspridning. Två av de deltagande var Österrikes respektive Belgiens utrikesministrar som har testats positivt för covid-19.

Trots rådande pandemi har ministrar från flera olika länder träffats under EU-toppmöten i veckan, dels ett utrikesministermöte i Luxemburg och ett stats- och regeringschefsmöte i Bryssel. Efter att en person i sammanhanget konstaterats smittad lämnade ordföranden Ursula von der Leyen mötet i Bryssel och har satt sig själv i karantän. Även Finlands statsminister Sanna Marin reste hem efter att en riksdagsledamot hon träffat tidigare under veckan testats positivt för covid-19.

Nu har Österrikes utrikesdepartement meddelat att landets utrikesminister Alexander Schallenberg som deltog på utrikesministermötet har testats positivt. Samtliga i Österrikes regering ska nu testas eftersom Schallenberg var med på ett regeringssammanträde i onsdags.

Coronapandemin

Ann Linde isolerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde deltog också på mötet i Luxemburg och meddelar via sin pressekreterare att hon isolerat sig i väntan på provsvar:

”Utrikesminister Ann Linde deltog på EU:s utrikesministermöte i början av veckan. På plats var även Österrikes utrikesminister som i går testades positivt för covid-19. Utrikesministern mår bra och har inga symptom men tillämpar hemarbete tills hon fått ett negativt testsvar.” skriver pressekreterare Klara Watmani till SVT Nyheter.

Även Belgiens utrikesminister Sophie Wilmès har testat positivt för viruset och har isolerat sig.

Kritik mot fysiskt möte

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Finlands Sanna Marin har ifrågasatt varför stats- och regeringschefsmötet inte hölls digitalt.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ansåg däremot, precis som bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU:s permanente rådsordförande Charles Michel, att det var nödvändigt att ses fysiskt.

Rättelse: Videoklippet som tidigare fanns i artikeln visade inte bilder från eu-toppmötet i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet