Beslutet om kärnenergiavtalet med Iran rivs upp eller inte kommer att meddelas av USA-presidenten klockan 20 svensk tid. Foto: TT

Toppdiplomat: Väldigt liten chans att USA står fast vid avtalet

Uppdaterad
Publicerad

USA-presidenten Donald Trump kommer i dag att ge besked om hur landet ställer sig till kärnenergiavtalet med Iran.

En anonym toppdiplomat, som varit med i förhandlingarna, säger till New York Times att chansen är ”väldigt liten” att USA står fast vid avtalet.

Beslutet om kärnenergiavtalet med Iran rivs upp eller inte kommer att meddelas klockan 14 lokal tid, klockan 20 svensk tid. Det meddelade USA:s president Donald Trump på Twitter på måndagskvällen.

Enligt en anonym toppdiplomat, som förhandlat med Trump-administrationen, kommer avtalet att rivas upp – men inte helt. Trump väntas enbart rikta in sig på en del av sanktionerna mot Iran som lyftes när avtalet implementerades, skriver New York Times.

”Kommer ta oss igenom det”

Under en oljekonferens i Teheran i dag, upprepade president Hassan Rouhani att Iran vill ha ”konstruktiva relationer” med resten av världen, men han sade också att Iran skulle klara sig utan avtalet.

– Om vi är under sanktioner eller inte så kommer vi stå på våra egna ben. Det är väldigt viktigt för utvecklingen av vårt land, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Men Rouhani uttryckte samtidigt oro för Iran om USA bestämmer sig för att dra sig ur kärnavtalet.

– Det är möjligt att vi kommer att stöta på några problem i två eller tre månader, men vi kommer att ta oss igenom det, säger han.

Avtal stöds av övriga länder

Förhandlingarna om huruvida det blir ett fortsatt avtal eller inte har pågått i flera månader mellan länder som skrivit på överenskommelsen med Iran från 2015. USA-presidenten är starkt kritisk till avtalet som han menar har ”fruktansvärda brister”.

Avtalet innebär sanktionslättnader för regimen i Teheran i utbyte mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik. Var 90:e dag måste USA:s president försäkra kongressen om att Iran lever upp till sin del av avtalet – för att det ska fortsätta gälla.

Runt klockan 20 svensk tid i kväll väntas Donald Trump meddela om USA står fast vid avtalet eller inte. Överenskommelsen stöds fortfarande av övriga länder som skrivit på – Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina. Och även av EU och FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, som också har i uppdrag att övervaka att Iran följer avtalet.

Fakta: Iranavtalet

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt.

Uppgörelsen, JCPOA, slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer. FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

USA:s president måste försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla.

Källor: Reuters och AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.