Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vet vi om ”Anonymous Sudan”, och vilka detaljer skulle istället kunna peka åt ett ryskt håll? Se videon. Foto: TT/SVT/Pexels

Det vet vi om sudanesiska hackerattacken: Tre detaljer som pekar mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

En sudanesisk hackergrupp påstod sig ligga bakom en rad attacker mot bland annat svt.se. Samtidigt menar de experter SVT talar med att det egentligen kan röra sig om ett ryskt it-angrepp. Nu slår de påstått sudanesiska hackarna tillbaka. ”Det här är riktat mot de idiotiska svenska experterna. Ryssland har inget med dessa attacker att göra” skriver de på Telegram.

Under tisdagen har det varit problem med svt.se, både på webben och i appen. Problemen berodde sannolikt på en överbelastningsattack – och SVT var inte ensam om att drabbas.

”Anonymous Sudan” – enligt dem själva en sudanesisk hackergrupp – tog på sig attackerna, och hävdade att det rörde sig om en hämnd efter Rasmus Paludans koranbränningar.

Foto: Faksimil

Professorn: Inte övertygad

Men de experter SVT Nyheter har talat med är inte övertygade.

Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid KTH, menar att det afrikanska landet ”inte är kända för sina cyberförmågor”.

It-säkerhetsexperten Marcus Murray säger att det i själva verket kan röra sig om en rysk it-attack mot Sverige.

– Anonymous Sudan har agerat i linje med proryska intressen, säger Marcus Murray.

I videon ovan redogör vi för vad vi vet – och går igenom detaljer som pekar mot ett ryskt håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.