Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marcus Murray vid it-säkerhetsföretaget Truesec anser att Ryssland troligen ligger bakom it-attackerna mot Sverige. Foto: SVT/TT

It-attackerna mot Sverige – här är kontot som tar på sig ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan drabbades sjukvården av flera överbelastningsattacker. På tisdagen drabbades en rad mediesajter, bland annat svt.se.

En grupp som kallar sig ”Anonymous Sudan” tar på sig attackerna och hänvisar till koranbränningarna i Sverige.

Men enligt it-säkerhetsexperten Marcus Murray kan det i själva verket handla om en rysk aktion under falsk flagg.

Gruppens konto hos meddelandetjänsten Telegram innehåller en rad uppgifter om påstådda attacker mot både myndigheter och företag. I flera fall aviserade i förväg – och motiverade med koranbränningarna.

I förra veckan tog man på sig attackerna mot vårdsajter, något som uppmärksammades av TV4.

SVT Nyheter granskar

På måndagskvällen postades ett inlägg som aviserade att svenska medier skulle attackeras.

Vid 09-tiden på tisdagen publicerades ett meddelande där kontot önskade ”Glad alla hjärtans dag”, samtidigt som dagens attacker drog igång.

”Proryska intressen”

Förvarningarna innebär enligt it-experter att det är mycket sannolikt att personerna bakom kontot också står bakom attackerna. Däremot är det inte givet att det handlar om personer från Sudan.

– Ryssland har som av en händelse en hel del att vinna på att de muslimska länderna är arga på oss på grund av koranbränningarna. Erodogan sa att Turkiet inte skulle släppa in oss i Nato på grund av dem. Det är logiskt att ryska aktörer vill få de muslimska grupperingarna att fortsätta piska upp stämningen mot Sverige, säger it-säkerhetsexperten Marcus Murray till SVT.

– Anonymous Sudan har dessutom agerat i linje med proryska intressen.

Resurskrävande

Även om överbelastningsattacker i sig är enklare än till exempel utpressningsattacker, så krävs dessutom ekonomiska resurser för att angripa många sajter parallellt, enligt Murray.

Han framhåller att överbelastningsattacker inte är den mest allvarliga formen av it-attack, och att vården kan fortsätta fungera även om sjukhusets sajt ligger nere.

– Men när det blir en stor uppmärksamhet och man man skapar en rädsla blir det ett samhällspsykologiskt problem. I det här fallet kan det också bli efterkonsekvenser om man får muslimska grupperingar runtom i världen att fokusera på att vilja skada Sverige.

Vet du mer? Kontakta våra granskande reportrar!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet