SVT:s reporter Johan Ripås säger att det återkommande våldet mot invandrare från afrikanska länder skadar Sydafrikas anseende på kontinenten. Foto: SVT, Themba Hadebe/AP Photo/TT

ANALYS: ”Våldet hotar Sydafrika anseende – ansvaret vilar tungt på regeringspartiet ANC”

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Det finns nog inget som skadat Sydafrikas anseende så mycket på kontinenten som det återkommande våldet mot invandrare från afrikanska länder. Och ansvaret vilar tungt på regeringspartiet ANC.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Jag minns rädslan i ögonen hos människorna i Zimbabwe, Malawi, Etiopien och Nigeria. Det var den förra riktigt stora våldsvågen mot afrikanska invandrare, 2015. De hade alla kommit till Sydafrika i hopp om ett bättre liv. En chans för sig och sina familjer. 

Då sköts människor ihjäl och affärer plundrades och brändes. Och det var inte första gången. 2008 bröt en våldsvåg ut med 62 döda som resultat.

För de afrikanska länder som stödde ANC:s kamp för frihet och demokrati i Sydafrika ter sig våldet mot deras landsmän som oerhört stötande. 

”Är det här tacken för stödet vi gav er?” frågar sig människor från hela kontinenten i inlägg i sociala medier. Då som nu.

Skadar Sydafrikas rykte

När jag själv rest runt i Afrika har de främlingsfientliga attackerna i Sydafrika varit något som många förfärat tagit upp med mig. Det skadar Sydafrikas rykte och anseende enormt på kontinenten. I förlängningen skapar det en rädsla för investeringar och hämmar internationella samarbeten.

Dessa är två saker som Sydafrika är i djupt behov av.

Grundorsakerna till våldet

Själva grundorsaken till våldet är de avgrundsdjupa sociala orättvisorna och den usla ekonomiska utvecklingen i Sydafrika.

De rättigheter som de svarta i landet lyckats kämpa sig till upplevs som hotade av invandrare som kommer och arbetar för lägre löner. I vissa fall utan lön alls, som på många restauranger.

Besvikelsen

Regeringspartiet ANC har varit vid makten ända sedan demokratin infördes 1994. Ansvaret vilar tungt på partiet för att dessa våldsvågor uppstår. Varje gång de sker kommer visserligen fördömanden, men däremellan är det tyst.

Varför kan man fråga sig?

Delvis för att det är ANC:s kärnväljare som står bakom de främlingsfientliga strömningarna. I en tid när oppositionspartiet, det radikala EFF, tar alltmer av ANC:s väljare i storstäderna vågar man inte stöta sig med sina väljare. 

Det är allt för uppenbart för miljoner människor att ANC inte har lyckats skapa den framtid som man drömde om när Nelson Mandela blev president 1994. 

Det är den besvikelsen som nu brinner i de fattiga delarna av de sydafrikanska städerna. Och i de rikare delarna byggs allt högre murar. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.