Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN:s generalsekreterare uppmanar: ”Vi måste svara på planetens nödsignal genom att agera”. Hör António Guterres uppmaning i klippet. Foto: FN

António Guterres: ”Vår planet sänder en nödsignal”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatet försämras allt snabbare, visar en ny rapport.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger inför FN:s klimatkonferens att vår planet skickar en nödsignal – en nödsignal som måste besvaras med handling och ambitiösa och trovärdiga klimatåtgärder.

Klimatet blir värre, uppvärmningen av jorden och stigande havsytor sker i allt snabbare takt. Det varnar FN:s meteorologiska organisation, WMO, för i en ny rapport.

– Den senaste globala klimatrapporten är en berättelse om klimatkaos, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Enligt rapporten har havsnivån ökat dubbelt så mycket det senaste decenniet jämfört med 1990-talet, och i ännu högre takt sedan 2020.

De senaste åtta åren har varit de varmaste någonsin på jorden.

Rapporten presenteras i anslutning till att världens ledare möts på FN:s klimatkonferens, COP27, som inleds i Sharm el-Sheik i Egypten på söndagen.

António Guterres säger att ”vår planet sänder en nödsignal” inför konferensen.

– Vi måste besvara planetens nödsignal med handling – ambitiösa och trovärdiga klimatåtgärder. COP27 måste vara platsen – och nu måste vara tiden.

Se Guterres tal inför konferens i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Egypten krävs tillstånd så fort en journalist vill lyfta kameran – hör SVT:s reporter om svårigheterna med att bevaka klimatmötet i klippet. Foto: Gustav Schön/SVT & Peter Dejong/AP/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet