Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med ökat extremväder och förlängda perioder av torka riskerar antalet klimatflyktingar i Afrika att öka, menar Izidine Pinto vid IPCC. Foto: SVT

FN:s larm om klimatflyktingar får Afrika att ställa krav på väst

Uppdaterad
Publicerad

Ökat extremväder och höjda havsnivåer kan tvinga miljontals människor i Afrika att bli klimatflyktingar. Men vilket ansvar har utsläppsjättarna i väst för att stötta de utsatta afrikanska länderna? Inför klimatmötet i Glasgow kräver nu afrikanska klimatorganisatoner att västvärlden tar sitt moraliska ansvar.

Långa perioder med torka och höjda havsnivåer kan tvinga miljontals afrikaner att fly till andra områden. Enligt en rapport från IPCC lever 1,3 miljarder i länder där klimatförändringar kan tvinga dem att bli klimatflyktingar. 30 av länderna i riskzonen ligger i Afrika, söder om Sahara.

– I Moçambique ser vi en ökning av tropiska cykloner, och dess negativa konsekvenser. Enligt IPCC:s senaste rapport kommer de tropiska cyklonerna också att öka i intensitet, säger Izidine Pinto, forkare på IPCC.

Vilket ansvar har västvärlden för att  hjälpa de afrikanska länderna att ställa om? Se kraven från African climate foundation i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet