Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antalet rapporterade smittade av coronaviruset i Ryssland har ökat kraftigt. Bilden visar Röda torget i Moskva, som förutom två polismän är öde. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Stor ökning av coronasmittade i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av konstaterade coronasmittade i Ryssland har ökat kraftigt och nu skärps restriktionerna i landet. Samtidigt råder en stor tveksamhet kring siffrornas giltighet, enligt SVT:s korrespondent Bert Sundström:
– De måste tas med en stor nypa salt. Gissningsvis är mångdubbelt fler smittade.

Restauranger och i princip alla affärer utom mataffärer och apotek håller stängt i Ryssland sedan ett par veckor tillbaka, efter beslut av regeringen.

– I hela nationen gäller också att gränserna i princip är stängda, utrikesflyg går inte och inga tåg går över gränserna, säger Bert Sundström, SVT:s Rysslandskorrespondent.

Tillstånd för att resa kollektivt

Det finns också regionala restriktioner, som guvernörerna styr över.

– Generellt är det så att restriktionerna ökar undan för undan. I exempelvis Moskva får man egentligen inte röra sig mer än för att ta sig till jobbet, för att handla eller rasta hunden, säger Sundström.

I Moskva införs nu ett digitalt system, där invånare ska ansöka om ett resetillstånd för att åka med bil och kollektivtrafik. Tillståndet behöver man visa upp vid eventuella kontroller.

Finns troligtvis ett mörkertal

Över 10 000 personer har konstaterats smittade av coronaviruset i Moskva. Under måndagen rapporterades 2 558 nya fall i landet. Totalt har 18 328 personer konstaterats vara smittade. 148 personer har dött efter att ha smittats av viruset.

– Det finns en stor tveksamhet kring siffrorna. För det första är antalet konstaterat smittade precis som i Sverige helt beroende av hur många man testar. För det andra finns det ingen större tilltro till att myndigheter får in rätt siffror, och att myndigheter i olika delar av landet rapporterar siffror som är korrekta, säger Bert Sundström och fortsätter:

– Siffrorna måste tas med en stor nypa salt. Gissningsvis är mångdubbelt fler smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet