Antidopningsexperten om VM-skandalen: Kriminalisering hjälper

Publicerad

Skid-VM i Österrike svärtades ned i veckan efter att polisen avslöjat bloddopning. Professorn och antidopningsexperten Arne Ljungqvist menar ändå att idrotten blir allt renare.

– Det finns väldigt effektiva metoder för att analysera och fastställa dopning, säger han i en intervju i Aktuellt.

Fem åkare greps av österrikisk polis under onsdagens razzia på VM-orten Seefeld. En av åkarna togs på bar gärning, när han fick en blodtransfusion, och samtliga fem har nu erkänt.

Två av åkarna tillhörde hemmanationen Österrike, som även var inblandat i en dopningsskandal under vinter-OS i Turin 2006. Då var Arne Ljungqvist en av de som slog larm.

– Vi hade koll på vad det österrikiska laget höll på med.

”Idrotten är en del av samhället”

Efter den skandalen lagstiftades det mot dopning i Österrike, och Arne Ljungqvist säger att just kriminalisering är viktigt för antidopningsarbetet.

– Till och med Interpol har bett om mer kriminalisering. Skillnaden är att vi kan få hjälp av polisen.

– Det är en missbruksdel av samhället och idrotten är en del av samhället. Som idrottsledare har vi begränsade möjligheter att beivra sånt här – vi kan inte göra husrannsakan, men det gjordes av polisen i Turin och nu av den österrikiska polisen.

Trots veckans dopningsavslöjande så tror Arne Ljungqvist, med flera decenniers erfarenhet, att utvecklingen i idrottsvärlden går åt rätt håll.

– Vi får ständigt mer effektiva metoder och idrotten blir allt renare. Det perspektivet har jag och det kan jag säga utan att tveka, säger Arne Ljungqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.