Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julie Pace berätta om hur AP kontrollerar att bilder och filmer från Gazaremsan är autentiska. Foto: Agenda

Mediechefen: Otroligt svårt att bedriva journalistik i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsriskerna, de skakiga kommunikationerna och bristen på mat och vatten gör det otroligt svårt att bedriva journalistik i Gazaremsan. Det säger Julie Pace, redaktionschef för nyhetsbyråjätten Associated Press som har 16 palestinska medarbetare i Gaza.

– De gör allt för att få ut sina bilder, filmer och intervjuer, säger hon i en intervju i söndagens Agenda.

AP:s medarbetare har liksom alla andra invånare i Gaza stad tvingats bryta upp och leva som internflyktingar i södra Gazaremsan.

Krig mellan Israel och Hamas

– Vår personal fokuserar på att rapportera om händelserna på plats och vårt jobb är att se till att de kan göra det på säkrast möjliga sätt, säger Julie Pace,

Externt material kontrolleras

Nyhetsbyrån hanterar också bilder och filmer som man fått av utomstående. Specialiserade team arbetar bland annat med geopositionering för att kontrollera att materialet är hämtat på den plats som avsändaren angivit.

– Det är en process i flera steg för att se till att våra bilder är verifierade och trovärdiga. Vi vet att icke-verifierade bilder kan leda till ännu mer felaktig information vilket är väldigt farligt, särskilt mitt under ett krig, säger Julie Pace.

På samma sätt arbetar AP med bildmaterial som lämnats ut av Israel.

Ska skildra båda sidor oberoende

En annan utmaning för medarbetarna är att de själva är djupt påverkade av krigssituationen.

De flesta anställda i Israel kände någon som dödades eller sårades i attacken den 7 oktober, och de anställda i Gaza känner av konflikten in på bara skinnet, säger Julie Pace.

– Vi finns i både Israel och Gaza för att kunna skildra båda sidor på ett oberoende sätt, säger hon,

– Det är en utmaning att göra det när våra anställda drabbats så hårt personligen men efter att ha talat med våra team i Israel och Gaza vet jag att de tar sin uppgift på stort allvar. Det är otroligt viktigt för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet