Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Natthawaree Mulkan är en av de thailändska medborgare som suttit gisslan hos Hamas. Foto: Reuters

Därför finns thailändare bland Hamas gisslan

Uppdaterad
Publicerad

När Hamas tog gisslan 7 oktober var thailändare den största utländska gruppen bland dem. I Israel finns tusentals thailändska gästarbetare som arbetar nära gränsen till Gaza – men nu väljer många att lämna landet.

Bland de omkring 240 gisslan Hamas tog 7 oktober ska minst 23 vara thailändare, enligt thailändska myndigheter. De ska vara den största gruppen av utländska medborgare som hålls gisslan. Under eldupphörets första dag den 24 november släpptes tolv av dem och sedan ytterligare sju under de efterföljande dagarna.

Sedan 7 oktober har många även rapporterats som saknade. 32 har dödats.

Krig mellan Israel och Hamas

Jobbar inom jordbruk och hemtjänst

Att många thailändska medborgare finns bland gisslan beror på att bland de 100 000 gästarbetare i Israel så utgör de 30 000 av dem. De arbetar främst inom jordbruk och hemtjänst, och många av dem arbetar i kibbutzerna nära Gaza där Hamas tog gisslan.

– När de tog sig in i de här samhällena var det många thailändare som bor och arbetade där, så därför ser vi att flera av dem har dödats i attacker och tagits som gisslan till Gaza, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Tusentals lämnar landet

Över 7 000 thailändare har lämnat landet sedan krigets start, vilket uppmuntras av den thailändska premiärministern Srettha Thavisin, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Samtidigt har många valt att stanna för att fortsätta jobba, då de har etablerat sig i landet och lönen är högre än den de kan få i andra länder.

– Detta är människor som är i stort behov av att försörja sig själva och sin familj hemma i Thailand, så det är väl det som överväger, säger Isabell Schierenbeck.

Israel behöver arbetskraften

Då många utländska arbetare har lämnat landet erbjuder Israel nu förlängda arbetsvisum och en månadsvis bonus som motsvarar cirka 5 600 kronor om de fortsätter arbeta i området vid Gazaremsan till slutet av året. Israels ekonomi är extremt ansträngd till följd av kriget och i det aktuella området är det skördetider, menar Isabell Schierenbeck.

– Den thailändska arbetskraftens profession är att arbeta inom jordbruket och de har en helt annan kunskap och möjlighet att utföra arbetet. Så det är oerhört viktigt att förmå dem att stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet