Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från firandet i thailändska Lopburi i klippet. Foto: Reuters

Apfestival får turister att vallfärda till thailändska ”Monkey city”

Uppdaterad
Publicerad

Den thailändska staden Lop Buri har hittat ett minst sagt effektivt sätt att locka turister. För 34:e året i rad anordnades under söndagen en apfestival, där stadens tusentals makaker flockades kring tonvis med frukt och grönsaker.

Efter att ha gått på knäna under pandemin har Thailands turismnäring nu börjat hämta sig. Det är apfestivalen i Lop Buri – också känd som ”Monkey city” – ett exempel på. De senaste åren har besökarna varit få till antalet, men under söndagens festligheter fanns de internationella turisterna åter på plats, skriver Reuters.

Festivalens grundare, affärsmannen Yongyuth Kitwatanusont, sticker inte heller under stol med att det är just turisterna som är firandets huvudsakliga syfte.

– Det är en framgångsrik tillställning, säger han till nyhetsbyrån AP.

Att turisterna börjar komma tillbaka är en god nyhet inte bara för ekonomin. Stadens makaker är vana att kunna leva på mat som de får från turister – och när besökarna försvann tvingades de hitta nya vägar att överleva.

– De tar allt de kan. Nu för tiden är aporna mer hungriga och aggressiva än någonsin, sade fruktförsäljaren Somaksri Janhon till The Guardian i somras.

Se bilder från firandet i Lop Buri i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.