Den markattade apan makaker har bosatt sig på murar och byggnader som tillhör Indiens parlamentet. Foto: Anushree Fadnavis/Reuters/TT

Apor har invaderat maktens korridorer i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Ett år före valet står Indiens regering mot en tuff motståndare som dagligen klättrar in i parlamentets byggnader och stjäl mat, viktiga papper och mobiltelefoner. Inkräktarna består av makaker som gör livet surt för invånarna och statsanställda i huvudstaden New Delhi.

Makaker med sina karakteristiska röda ansikten har de senaste åren i tusentals ockuperat New Delhis gator. Nu har de till och med koloniserat indiska parlamentets kontorsbyggnader, rapporterar Reuters. Med sitt närgångna och fräcka beteende skrämmer de både allmänheten och statsanställda.

– Väldigt ofta stjäl de mat från folk på stan. Ibland river de sönder dokument genom att klättra in genom fönstren, säger Ragini Sharma.

Blir aggressiva

Indiens snabbt växande städer har trängt undan makakerna från deras naturliga miljö och i stället bosätter de sig på murar, hustak och i parker.

En majoritet av hinduerna tror att djuret har förbindelser med halvguden ”Hanuman” och därför blir de ofta matade, vilket har gjort dem hemtama i städerna.  

– Om vi inte matar dem, blir de aggressiva, säger Asmita Sengupta vid ekologi- och miljöforskningen Ashoka Trust for Research till Reuters.

Dessutom gör deras fridlysta status det svårt för myndigheter att avliva dem. Och det finns händelser, där apor varit förövare, som fått en tragisk utgång.

Kidnappade en bebis

För en månad sedan kidnappades och dödades en tolv dagar gammal bebis av en apa i staden Agra, berömt för Taj Mahal. 2007 dog New Delhis vice borgmästaren S.S. Bajwa efter att en apa knuffat ut honom från en balkong.

Makakerna har också vållat problem för regeringens internetutbyggnad i landet. 2015 festade hundratals makaker loss på fiberkablar. När USA:s tidigare president Barack Obama var på besök i huvudstaden hyrde man in män som med pinnar och slangbellor jagade bort aporna.

Nu har premiärministern Narenda Modi anställt 40 stycken särskilda ap-väktare som försöker vinna tillbaka regeringens kontorsbyggnader från makakerna. För att komma åt problemet i större omfattning anser primatforskare att makakerna bör steriliseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.