Senator John McCain avled 24 augusti. Han blev 81 år. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT, Patrick Semansky/TT

Applåder när McCains dotter höll tal på begravningen

Uppdaterad
Publicerad

En soldat, en politiker, en son, en make. Och framför allt – en pappa. Ett tal stod ut under John McCains begravning.

Den första talaren på John McCains begravning var hans dotter, Meghan McCain. Hon talade i 17 minuter. Om en pappa som tog med sin dotter – som precis ramlat av en häst – till doktorn. Som, när de kom hem igen, tvingade upp henne i sadeln igen.

– Flickan jag var, var rasande på dig för det. Kvinnan jag är, älskar dig för det, sa hon.

– Under resten av mitt liv kommer jag att fortsätta ställa mig upp när jag faller tack vare dig.

Dotterns känga mot Trump

Under dagarna som ledde fram till begravningen hade det diskuterats flitigt i Washington exakt hur politiska talen skulle bli, med tanke på den öppna fientligheten mellan John McCain och den sittande presidenten Donald Trump.

Och när de väl stod i predikstolen sa flera av talarna kommentarer som kunde tolkas som riktade mot Donald Trump, men ingen så tydligt som hans dotter.

– Vi samlas för att sörja amerikansk storhet. Den verkliga sortens storhet. Inte billig retorik från män som aldrig kommer att komma i närheten.

– John McCains Amerika är generös och välkomnande och djärv. Hon är rådig, trygg och säker. Hon möter sitt ansvar. Hon talar tyst, eftersom hon är stark. Amerika skryter inte för att hon inte behöver skryta. John McCains Amerika behöver inte bli ”great again” eftersom Amerika alltid varit bra, sa hon.

Referensen till Donald Trumps slogan, ”great again”, applåderades spontant.

Bush och Obama på talarstolen

Även de två före detta presidenterna, George W Bush och Barack Obama, underströk dagens politiska klimat i sina tal.

Den förstnämnde pratade om hur John McCain hatade mobbare, den sistnämnde kallade dagens politik elak och småsint, och sa att den var baserad på ”svulstighet, förolämpningar, falska kontroverser och skandaler”. Han sa att dagens politik låtsas vara modig, men att den är född ur rädsla.

Båda männen fick rungande applåder i kyrkan och varma kramar av McCains änka, Cindy McCain när de talat färdigt.

Trump oinbjuden – på familjens begäran

Den sittande presidenten var i princip den enda prominente politikern i Washington som inte befann sig i National Cathedral under lördagen – på familjen McCains önskan.

Han tillbringade dagen på sin golfbana i Virginia, där han bland annat twittrade om korruption inom sitt eget justitiedepartement, Barack Obamas påstådda avlyssning, Naftaavtalet och amerikansk press.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.