Barack Obama, Sarah Palin och Donald Trump är några av de som hyllade John McCain efter dödsbeskedet natten till söndagen. Foto: Thibault Camus/Robert DeBerry/Leah Millis/TT

Hyllningarna till McCain i natt: ”Världen har förlorat en hjälte”

Uppdaterad
Publicerad

John McCain avled i sitt hem i Arizona under lördagen, omgiven av sin familj. Kort efter att dödsbeskedet hade offentliggjorts började hyllningarna strömma in från amerikanska politiker.

”Mina djupaste sympatier och respekt går till senator John McCains familj. Våra tankar och böner är med er”, skriver Donald Trump på Twitter.

Presidenten är långt ifrån den enda som hyllade John McCain under natten. Även Trumps föregångare Barack Obama, som slog McCain i presidentvalet 2008, skickade sina hälsningar till familjen.

”Få av oss har prövats på det sätt som John en gång blev, eller tvingats att visa den sortens mod som han gjorde. Men vi alla kan sträva efter modet att sätta högre syften före oss själva. När John var som bäst visade han oss vad det betyder”, skriver Barack och Michelle Obama i ett uttalande.

Sarah Palin: ”Han inspirerade oss”

Sarah Palin, som McCain oväntat lyfte fram som sin vicepresident-kandidat 2008, var även tidig med sina hälsningar.

”I dag har vi förlorat ett sant sant amerikanskt orginal. John McCain var en ensamvarg och en kämpe, som aldrig var rädd att stå för det han trodde på. John tog aldrig den lätta vägen genom livet – och genom sitt offer och lidande inspirerade han oss att tjäna någonting större än oss själva”, skriver hon på Twitter.

George W Bush, som vann över McCain i det republikanska primärvalet 2000, skriver i ett uttalande:

”En del liv är så intensiva att det är svårt att föreställa sig att de tar slut. En del röster är så pulserande att det är svårt att tänka sig att de tystnar. John McCain var en man med en djup övertygelse och en patriot av första rang”.

Senatorn Jeff Flake, också han från Arizona, skriver:

”Ord kan inte förklara den sorg jag känner över John McCains död. Världen har förlorat en hjälte och en statsman”.

Dottern: ”Allt jag är är tack vare honom”

Även familjen uttryckte sin sorg på Twitter. Cindy McCain, Johns fru, skrev kort efter beskedet:

”Mitt hjärta har brustit. Jag är så lyckligt lottad över att ha fått vara med om det äventyr det har inneburit att älska denne fantastiske man i 38 år. Han avled på samma sätt som han levde, på sina egna villkor, omgiven av människorna han älskade på den plats han älskade mest”.

Hans dotter, journalisten Meghan McCain, publicerade även hon ett uttalande på Twitter.

”Allting jag är, är tack vare honom. Nu när han är borta blir det mitt livsuppdrag att leva efter hans exempel och leva upp till hans förväntningar och hans kärlek”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.