Foto: TT

Apples vd varnar: ”Barn ska inte använda sociala medier”

Uppdaterad
Publicerad

Barn ska inte vara aktiva på sociala medier. Det menar Apples vd Tim Cook, som också varnar för överanvändning. Själv har han förbjudit sin brorson att delta i sociala nätverk online.

I fredags besökte Apples vd Tim Cook en skola i Storbritannien där eleverna lär sig kodning. Och det var där han uttryckte sin skepsis mot överanvändning av den teknologi som han själv varit med att utveckla.

– Jag tror inte på att använda [teknologi] för mycket. Jag är inte den som säger att vi har nått framgång om du använder den hela tiden. Jag delar inte den uppfattningen alls, sa Tim Cook enligt tidningen the Guardian.

Han menar också att digital teknologi inte ska dominera i skolornas undervisning – vissa koncept behöver man tala om och förstå, även i kurser som handlar om datorstödd teknologi, som till exempel grafisk design.

Inga sociala nätverk

Tim Cook, som tog över ledarskapet för Apple efter Steve Jobs bortgång 2011, varnar även för att tillåta barn att vara på sociala medier.

– Jag har inga barn men jag har en brorson som jag har satt en del gränser för. Det finns vissa saker som jag inte tillåter: jag vill inte ha dem på ett socialt nätverk.

Tim Cook förklarade inte vad det är han är orolig för med sociala medier. Han berättade heller inte hur gammal hans brorson är.

Minskad tid vid skärmen

Cooks uttalande följer på besked från Facebook om en dramatisk ändring av nätverkets algoritmer, så att den tid man spenderar vid skärmen ska vara mer meningsfull. Det innebär också enligt Facebook att vi kommer tillbringa mindre tid vid skärmen.

Som SVT Nyheter har rapporterat om har också skolläkare och experter i Sverige den senaste tiden varnat för att mobiler får barn att må dåligt och öppnat för mobilförbud i skolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer