Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Putin vill bygga en landbro över till Transnistrien – Landet som inte finns. Foto: Reuters/TT

Är en liten landremsa i Moldavien Putins nästa mål?

Uppdaterad
Publicerad

Mystiska explosioner och en rysk plan om en landbrygga. Oron för att en ryskstödd utbrytarrepublik i Moldavien som gränsar till Ukraina ska bli Putins nästa mål växer sig allt starkare.

I slutet av april attackerades vapenförråd, radiomaster och säkerhetstjänstens byggnad i den ryskstödda utbrytarrepubliken Transnistrien. Ryssland pekade ut Ukraina, som i sin tur menade att det var en rysk provokation för att skapa oro och spänningar i området.

I förra veckan kom det dessutom uppgifter från USA:s underrättelsechef att det finns indikationer Putin vill skapa en landbro från Ukraina till Transnistrien.

Kriget i Ukraina

– Vi bedömer att president Putin förbereder sig för en långvarig konflikt i Ukraina under vilken han fortfarande avser att uppnå mål bortom Donbass, sade underrättelsechefen Avril Haines vid en utfrågning i senatutskottet i Washington DC.

Kan Rysslands krig mot Ukraina sprida sig till Transnistrien?

För att verkställa planen och nå Transnistrien måste Ryssland måste göra betydande framsteg på Ukrainas södra kust, menar Stefan Wollf som är professor i internationell säkerhet vid Birmingham university.

– Strategiskt vore det rimligt ur ett ryskt perspektiv. Men praktiskt är Ryssland långt ifrån att kunna göra det just nu, vi har inte sett några större militära framsteg de senaste veckorna.

Samtidigt menar Stefan Wollf att Ryssland fortfarande kan skapa oro och spänning i regionen – med relativt små medel.

– Jag tror att vi kommer få se ökade oroligheter. Små provokationer kan öka spänningarna, både i Ukraina men också i Moldavien som inte alls har samma militär kapacitet.

I klippet ovan får du veta mer om Transnistrien och hur utbrytarrepubliken skulle kunna bli indragen i kriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet