Uppgifter: Ryssland förbereder Transnistrien för krig med Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifterna om befarade falska ryska attacker i utbrytarregionen Transnistrien har åter satt fokus på att Moldavien skulle kunna vara Rysslands nästa måltavla i kriget. 

– Om Ryssland skulle erkänna Transnistriens självständighet är det en direkt krigsförklaring mot Moldavien, säger analytikern Jakob Hedenskog. 

Ryssland håller på att förbereda den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien för krig med Ukraina. Det enligt obekräftade uppgifter från Ukrainas underrättelsetjänst, som landets regering berättade om i ett pressmeddelande på söndagen.

Redan i inledningen av Rysslands invasion av Ukraina kom uppgifter om att Transnistrien skulle kunna användas som förevändning av Putin för att dra in Moldavien i kriget. I Transnistrien finns sedan länge ryska styrkor på plats. 

Kriget i Ukraina

– Skulle ryska styrkor i Transnistrien anfalla Ukraina från väster så är det oundvikligt att Moldavien dras in i konflikten eftersom Transnistrien är en del av Moldavien, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid centrum för östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet.

Foto: Björn Frykmo/SVT

Splittrar Ukrainas fokus

SVT har tidigare rapporterat om rädslan bland invånare vid Moldaviens gräns mot Ukraina för att det som har drabbat grannlandet också kan drabba dem. Transnistrien har nu på nytt hamnat i fokus efter att tre attacker nyligen skett i regionen. Flera experter har pekat på att det kan handla om iscensatta attacker som ett led i Rysslands propagandakrig för att skapa en anledning att invadera Moldavien. Samtidigt har senast i helgen Ryssland attackerat mål i Odessa, nära gränsen mot Moldavien.

Jakob Hedenskog konstaterar att attackerna tvingar Ukraina att fokusera på fler fronter än östra Ukraina och att det kan vara ett av Rysslands mål. Han pekar på att Rysslands fortsatta plan för kriget kan vara att avskärma Ukraina helt från Svarta havet och därmed ta Odessa som gränsar till Moldavien. 

– I så fall är man framme vid Transnistriens gräns, och konflikten skulle komma mycket närmare Moldavien. Då är det i princip oundvikligt att Transnistrien och därmed Moldavien blir indraget i kriget, säger Jakob Hedenskog.

Foto: AP

”Vore en krigsförklaring”

Han liknar Transnistrien vid de proryska separatistområdena Luhansk och Donetsk i östra Ukraina – som Ryssland erkände som självständiga stater bara dagar innan invasionen av Ukraina i februari.

– Om Ryssland skulle erkänna Transnistriens självständighet är det en direkt krigsförklaring mot Moldavien eftersom Moldavien med stöd av internationell rätt hävdar att Transnistrien är en del av Moldavien, säger Jakob Hedenskog.

Transnistrien

  • På samma sätt som i regionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina har proryska separatister i Transnistrien utropat en egen republik. I Transnistrien skedde det 1990, när Sovjetunionen började falla samman. 
  • Befolkningen i Transnistrien består till stor del av etniska ryssar och ukrainare och separatisterna var rädda för att Moldavien skulle gå samman med Rumänien, eftersom resten av befolkningen talar rumänska. Separatisterna utkämpade ett kort krig med Moldavien som tog slut 1992.
  • En stor andel av befolkningen i Transnistrien har rumänska pass och är rumänska medborgare.
  • Ingen nation har erkänt Transnistrien som en egen stat, men den fungerar i praktiken som en sådan och har egen valuta, polis och gränsstationer.
  • Transnistrien styrs av en direktvald president och ett parlament med 43 platser.
  • Efter Rysslands erövring av Krim från Ukraina våren 2014 vädjade talmannen i Transnistriens parlament att Kreml skulle annektera även Transnistrien. Ryssland har dock inte erkänt Transnistriens självständighet, som man har gjort med de så kallade utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina samt Sydossetien och Abchazien i Georgien.
  • Transnistrien har strax under en halv miljon invånare.

Källor: Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet