Arabförbundet säger att USA genom beslutet om Jerusalem inte längre kan fungera som medlare i fredsprocessen. Foto: TT

Arabförbundet uppmanar Trump att riva upp Jerusalem-beslut

Uppdaterad
Publicerad

Arabförbundet uppmanar USA att riva upp beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, enligt ett starkt kritiskt uttalande efter utrikesministrarnas möte i Kairo.

Arabförbundet vill också att FN:s säkerhetsråd i en resolution fördömer president Donald Trumps beslut, och varnar för att det kan leda till ökat våld i regionen.

Beslutet är en ”allvarlig kränkning av internationell lag”, enligt uttalandet.

Arabförbundet säger att USA genom beslutet inte längre kan fungera som medlare i fredsprocessen.

Utrikesministrarna kommer att hålla möte igen om en månad för att utvärdera situationen.

”Kommer att leda till många, många fler tragedier”

Mötet pågick i två och en halv timme. Utrikesminister på utrikesminister höll tal om Jerusalemfrågan, och talen sändes direkt i lokal egyptisk tv.

– Om vi inte gör något om det här beslutet kommer det att leda till många, många fler tragedier, varnade Iraks utrikesminister Ibrahim al-Jaafari.

Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul-Gheit och palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki uppmanade omvärlden att erkänna en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad som svar på Trumps beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet