”Det amerikanska beslutet riskerar att försvåra en fredslösning,” säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog. Till vänster israeliska soldater under sammandrabbningar i Ramallah på Västbanken. Foto: TT

Säkerhetsrådet reagerar på Trumps Jerusalem-beslut

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd höll under fredagen ett extrainsatt möte efter president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Sverige och sju andra rådsmedlemmar hade begärt mötet i New York.

– Tanken när vi kallade till mötet var dels att framföra budskapen från de europeiska länderna, dels mana till lugn och besinning och undvika våldsutövande. Vi har redan sett att beslutet lett till en hel del sammandrabbningar i regionen, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till TT.

I sitt tal inför rådets 15 medlemsländer tryckte han på hur viktigt det är att USA levererar trovärdiga konkreta förslag om hur en fredsprocess kan se ut.

”Riskerar försvåra lösning”

Efter mötet uttalade Sverige och övriga EU-länder i rådet att Trumps beslut om att flytta ambassaden från Tel Aviv riskerar att försvåra en fredsprocess och leda till ytterligare spänningar i regionen.

Dessutom strider ambassadflytten mot säkerhetsrådets beslut om en tvåstatslösnig och internationell rätt, anser länderna.

– Det amerikanska beslutet riskerar att försvåra en fredslösning, säger Olof Skoog.

Alla mot USA

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde klart att Trump tänker fortsätta engagera sig för att nå en israelisk-palestinsk fredsuppgörelse. Men Storbritannien kritiserade Trumps ambassadbeslut för att vara ”ohjälpsamt”.

– Vi är 14 mot 1, konstaterar Olof Skoog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet