En ungersk fånge arbetar på stålfundamenten till stängslet som håller på att byggas mot den serbiska gränsen. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Fångar bygger stängsel för att stoppa migranter

Publicerad

Ungern har kallat in hundratals arbetslösa för att påskynda arbetet med landets kontroversiella stängsel som löper längs gränsen till Serbien. Och det är inte bara arbetslösa som har sammankallats. Taggtråden, som ska placeras ovanpå stängslet, görs av fångar från ungerska fängelser.

Nästan 500 personer som lever på a-kassa eller bidrag har uppmanats att delta i tjänstgöringen. Om man inte gör det riskerar de att få sina pengar indragna.

En arbetslös man, som är inkallad för att bygga stängslet, berättar för lokaltidningen Delmagyarorszeg att han får motsvarande ungefär 116 kronor per månad, och två måltider om dagen för sitt arbete. Om han vägrar att jobba riskerar han att förlora sina 494 kronor i månaden.

Även fångar från Palhama-fängelset arbetar med bygget. På ett av landets största stålverk arbetar de med stålkonstruktionerna och med att förbereda taggtråden som ska placeras ovanpå stängslet.

Målet är att bygget ska vara klart i slutet av augusti.

Ny migrationspolitik

Bygget av stängslet mot den serbiska gränsen är en del av den ungerska regeringens nya migrationspolitik för att stävja den ökande strömmen av migranter som försöker komma in i Europeiska unionen. 95 procent av de migranter som tar sig till Ungern kommer via just Serbien.

Mer än 100.000 migranter har nått Ungern på rutter över Balkan hittills under 2015. Förra året sökte 43.000 asyl och 18.900 år 2013.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer