Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten om torkan: Kan bli det normala redan vid seklets mitt – och inträffa nästan varje år

Torkan är på väg att bli den värsta på 500 år

Uppdaterad
Publicerad

Årets torka i Europa ser ut att vara på väg att bli den värsta på 500 år. Forskare beskriver läget som det mest extrema de har sett.

– I klimatförändringarnas tid kommer såna företeelser inte vara så ovanliga, säger Andrea Toreti, på EU-kommissionens forskningscenter (JRC).

Resterna av ett krigsfartyg som användes av nazisterna under andra världskriget är åter synligt i Donau i Serbien. Torkan, som kallas den värsta i Europa på 500 år, har blottlagt vraket, som vilar på flodens botten.

–  Om inget görs för att minska utsläppen av växthusgaser på global nivå kan såna företeelser bli det normala redan vid seklets mitt. Det betyder att de kan inträffa nästan varje år, säger Andrea Toreti.

Se mer i klippet ovan.

Fakta: Torkan i Europa

47 procent av EU:s yta hotas av torka.

Sommarskördarna väntas bli mindre i flera länder. Bland de värst drabbade är Spanien, Frankrike, Ungern, Rumänien, Slovenien, Kroatien och norra Italien som under lång tid dessutom påverkats av mindre regn än vanligt.

I flera länder har vattenanvändningen begränsats eller ransonerats.

I floder som Po, Rhen, Loire, Donau, Guadiana och Themsen har vattennivån sjunkit och i östra Medelhavet, där temperaturen stadigt ligger över 31 grader, plågas djuren i vattnet av ”marina värmeböljor”.

Källor: EU-kommissionens observatorium för torka (EDO) och kommissionens forskningscenter (JRC) med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.