Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sara Murillo Cortes/SVT

Argentina i ekonomisk kris inför valet: ”Folk gömmer dollar i matlådor”

Uppdaterad
Publicerad

Med en valuta i fritt fall har den amerikanska dollarn blivit ett slagträ i den andra omgången av presidentvalet i Argentina. Ingen vill längre ha den inhemska peson.

– Med inflationen måste vi spara det lilla vi tjänar i dollar, säger en argentinare SVT har pratat med.

Presidentvalet står mellan den förre ekonomiminister Sergio Massa och ultraliberale Javier Milei. I den första valomgången fick ingen av kandidaterna tillräckligt med röster för att kunna utropa sig som segrare. Därför hålls en andra valomgång den 19 november.

Milei kallar sig ”anarkokapitalist” och vill avskaffa såväl landets centralbank som valutan peso. Massa, som varit landets ekonomiminister, har fått kritik för att inte ha lyckats vända inflationen – som ligger på 140 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sara Murillo Cortes

Just den skakiga ekonomin har gjort att alla argentinare som kan, sparar i dollar. Argentina sägs vara det land där det finns mest dollar i kontanter, näst efter USA. Här finns 250 miljarder dollar – ofta i hemliga gömmor eller i privata säkerhetsfack i underjordiska valv. Få vågar nämligen ha sina besparingar på bank.

Hör SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler prata med argentinare om det tuffa ekonomiska läget i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.