Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Javier framträder med en motorsåg på sina valmöten för att illustrera hur han vill stympa statsapparaten. Foto: SVT

Starkt stöd för ultraliberalen Javier Milei inför valet i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Avskaffad centralbank, dollarisering av den argentinska valutan – och laglig försäljning av mänskliga organ. Ultraliberalen Javier Milei har jämförts med USA:s Donald Trump. Nu kan han vinna presidentvalet i Argentina.

Hans starka stöd är framför allt en reaktion på flera år av ekonomiskt förfall, säger Latinamerikaexperten Andrés Rivarola.

När vallokalerna öppnade på söndagsmorgonen såg Javier Milei ut att få störst stöd, enligt de flesta opinionsundersökningarna. För att bli utsedd till president i första vändan krävs dock åtminstone 40 procent av rösterna. En andra valomgång i november är därför trolig.

Milei kallar sig ”anarkokapitalist”, påstår att den globala uppvärmningen är en lögn och säger att försäljningen av mänskliga organ borde vara ”en marknad till”.

I en intervju med den amerikanske tidigare Fox News-profilen Tucker Carlson anklagar Javier Milei sin landsman påve Franciskus för att ha en ”samhörighet med kommunistiska mördare”, något som – även det – skapat starka reaktioner.

De kontroversiella utspelen har gjort att Milei stått i centrum under valkampanjen, konstaterar Andrés Rivarola, professor vid Nordiska Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

– Det gör att även den negativa kritiken kan vara till hans fördel, säger han.

Ilska mot etablissemanget

Men det som kanske mest lockar väljarna är Mileis ilska mot vad han kallar ”la casta”, det politiska etablissemanget.

Retorik som riktas mot ett etablissemang har dykt upp i många länder under de senaste åren och är delvis ett resultat av en internationellt koordinerad kampanj, påpekar Rivarola.

– Man försöker måla upp sig själv som någon form av folkets representant mot makten och det här är väl Mileis variant på samma visa egentligen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.