Ärkebiskop Carlo Maria Viganò (t.v) som kräver nu påve Franciskus (t.h) avgång. Foto: Steve Ruark/Henrik Montgomery / TT

Ärkebiskop kräver påvens avgång: Han kände till sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare kardinal inom Katolska kyrkan avgick nyligen efter anklagelser om sexuella övergrepp. Nu hävdar ärkebiskop Carlo Maria Viganò, före detta sändebud för Vatikanen, att påve Franciskus har känt till anklagelserna ända sedan 2013 – och kräver att han avgår.
– Jag kommer inte att säga ett ord om detta, säger påve Franciskus.

Ärkebiskop Carlo Maria Viganò, före detta sändebud för Vatikanen och som kritiserat påven tidigare, anklagar Franciskus i ett elva sidor långt brev som publicerats i USA:s katolska kyrkas äldsta tidning, National Catholic Register.

Viganò skriver att han redan 2013 gjorde påve Franciskus uppmärksam på anklagelserna mot kardinal Theodore McCarrick, som nyligen avgick efter anklagelser om sexuella övergrepp mot minderåriga.

Påven: ”Säger inte ett ord”

Påven vill inte kommentera brevet och säger att det ”talar för sig själv”.

– Jag kommer inte att säga ett ord om detta. Jag tycker att uttalandet talar för sig självt och att ni har tillräcklig journalistisk kapacitet för att nå egna slutsatser, sade Franciskus på söndagen.

Viganòs anklagelser kom under påvens besök i Irland. Den två dagar långa vistelsen överskuggades av övergreppsskandalerna inom den katolska kyrkan – och även påven själv tog upp ämnet.

– Jag ber Herren om förlåtelse för dessa synder och för skandalen och sveket som känts av så många andra i Guds familj, sade Franciskus under besöket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer